Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin

Heb je niet zoveel ruimte in je tuin, maar wil je toch graag je eigen moestuin beginnen? Maak dan een vierkante meter moestuinbak! Deze kan je in verschillende vakken verdelen, zodat je op een kleine ruimte verschillende groentes en kruiden kan kweken. In dit artikel lees je alles over hoe je deze moestuinbak in vier stappen kan maken, wat je nodig hebt en wat de aandachtspunten zijn.

 

Wat heb je nodig om een vierkante meter moestuinbak te maken?

Een vierkante meter moestuinbak is minimaal één meter breed, maar je kan hem ook iets breder maken wanneer je genoeg ruimte hebt. Maak hem niet breder dan 1.20 meter, dan kan je nog goed bij het middelste vak komen. De moestuinbak moet minimaal vijftien centimeter hoog worden, maar hoger kan ook. Je kan dan meerdere lagen van planken boven elkaar maken. Je krijgt dan een verhoogde moestuinbak. 

 

Om een moestuinbak te maken, heb je deze spullen nodig:

  • Minimaal vier planken van minstens 15 cm hoog en maximaal 120 cm breed (tel vier extra planken per laag extra wanneer je een verhoogde moestuinbak wilt maken). Kies voor onbehandeld hout, zoals douglashout. 
  • RVS schroeven
  • Draad
  • Compostgrond 

 

Stappenplan voor het maken van de moestuinbak:

 

Stap 1: Bepaal de plaats waar de moestuinbak komt te staan

Kies de plaats uit waar je de moestuinbak wilt neerzetten. Let hierbij op de stand van de zon. Het is belangrijk dat de moestuinbak minimaal zes uur zon per dag krijgt. Kijk ook naar een plek die beschut is tegen harde wind. Bepaal op basis van de beschikbare ruimte hoe groot je moestuinbak kan worden. Is de ruimte groot genoeg, kies dan voor een bak van 1.20 meter breed. Denk eraan dat je om de bak heen moet kunnen lopen. Houd daarom een afstand van ongeveer 80 centimeter rondom de bak vrij, zodat je er aan alle kanten goed bij kan komen. Verwijder alle onkruid of andere planten op deze plek. 

Stap 2: De moestuinbak maken

Zaag de planten in de juiste lengte, afhankelijk van hoe groot je moestuinbak wordt. Monteer de planken vervolgens in de hoeken aan elkaar met schroeven. Het is handig om dit op de plaats te doen waar de moestuinbak moet komen te staan. Je hoeft de moestuinbak dan niet meer te verplaatsen wanneer hij klaar is. Wanneer je een verhoogde moestuinbak wilt maken, is het handig om in de hoeken een vierkant paaltje te bevestigen. Je schroeft de planken dan in de hoeken vast aan dit paaltje. Zo wordt de moestuinbak steviger. 

 

Stap 3: De moestuinbak vullen

Wanneer de moestuinbak gemonteerd is en op de juiste plaats staat, kan deze worden gevuld met moestuingrond van bijvoorbeeld Cellmax. Kies voor biologische grond wanneer je een biologische moestuin wilt beginnen. Of vul de bak met je eigen compost. 

Stap 4: De vakken uitzetten

Nadat de moestuinbak gevuld is met zand, kunnen de vakken worden uitgezet. Dit doe je eenvoudig door twee schroeven in elke zijde van de moestuinbak te bevestigen. Dit doe je op een derde en twee derde van de breedte van je moestuinbak. Als je bijvoorbeeld een bak van 1.20 meter hebt gemaakt, bevestig je een schroef op 40 centimeter en 80 centimeter. Wanneer je alle acht schroeven hebt bevestigd, kunnen de draden worden gespannen. Dit doe je door horizontaal en verticaal tussen twee tegenoverliggende schroeven een draad te bevestigen. Nadat je deze vier draden hebt gespannen, ontstaan negen vakken. Je vierkante meter moestuin is nu klaar voor gebruik!

Vierkante meter moestuinbak

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.