De moestuin in december

Wormencompost

In december kan je buiten in je moestuin niet zoveel doen. Door de vorst is de grond vaak bevroren en de winterharde planten zijn in winterslaap. December is daarom een uitstekende maand om je alvast voor te bereiden op het moestuinseizoen van volgend jaar. En nu de eerste vorst is geweest, zijn er een aantal groentes die geoogst kunnen worden!

Wormencompost maken

December is een goede maand om te starten met het maken van wormencompost. Binnenshuis, in een wormenbak, gedijen wormen goed bij gematigde temperaturen. Je kan allerlei etensresten aan de wormen voeren, zoals fruitschillen, snijafval van groente en koffiedik. Voeg deze materialen toe aan de wormenbak en laat de wormen hun werk doen. Tegen het voorjaar heb je rijke, voedzame compost voor je tuin. Voor meer informatie over het maken van wormencompost en een super handige starterskit verwijs ik je graag door naar de website van Dutch Worms

Groenten oogsten

We hebben net deze week de eerste vorst gehad, waardoor het moment is aangebroken om verse boerenkool uit eigen tuin te eten! Of het nu groene of paarse boerenkool is, de vorst heeft er voor gezorgd dat het zetmeel in de bladeren is omgezet in suikers. Ook winterpostelein, veldsla, wortels, prei, pastinaken en spruiten kunnen in december worden geoogst. 

Als vroege vogel alvast de eerste zaden bestellen

Kun je nog niet wachten tot het nieuwe jaar begonnen is? Dat kan je nu nog met hoge korting je zaden kopen. In onze SALE staan op dit moment nog meerdere zaden met korting.
Vanaf week 51 (18 december 2023) worden alle zaden opnieuw aangevuld en nieuwe soorten toegevoegd.

Moestuinplan maken

Met een moestuinplan maak je een handig overzichtje voor jezelf, om te kijken hoe je moestuin er uit komt te zien. Dit kan bijvoorbeeld met een tekening. Door goed naar jezelf te luisteren en jezelf wat vragen te stellen kom je een heel eind met zo’n moestuinplan. Vraag jezelf maar waar en hoe je de moestuin wil beginnen, in potten, een vierkant meter moestuinbak of misschien bij een volkstuinvereniging. En natuurlijk een hele belangrijke vraag: welke groenten, fruit en kruiden wil je gaan kweken?

Kiemgroenten kweken

De winter is ideaal om je kleine mini moestuin binnen te maken. Dit kun je makkelijk doen met onze kiemgroenten zaden. Om kiemen te kweken heb je maar drie dingen nodig: kiemzadenwater en een kweekschaal. De kiemzaden laat je voordat je gaat beginnen, een nacht weken in water. De volgende dag spoel je het kiemzaad goed af en plaats je de zaden in je kweekschaal. Zet de kweekschaal op een lichte plaats, maar uit het directe zonlicht. Spoel het kiemzaad vervolgens elke dag minimaal twee keer. Let er na het spoelen op dat al het water goed wegloopt. Binnen een week zijn de kiemzaden klaar om geoogst te worden. Lees hier alles over het kweken van kiemgroente in je eigen keuken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.