Courgette - tips om je oogst te vergroten

Courgette is één van mijn favoriete groentes om te zaaien en te planten. De courgette is familie van de pompoen en komkommer. Dat houdt dus in dat het een vruchtgewas is. De plant wordt snel groot, met mooie grote groene bladeren. Tussen de bladeren groeien de bloemen en uit de bloemen komen de courgettes. De courgette is makkelijk, snel en geeft veel vruchten. Hieronder geef ik je een aantal tips die ik zelf toepas en waarmee jij je oogst ook kan vergroten. 

Courgette kweken

Courgette is één van de makkelijkste groenten om te kweken; het zaadje ontkiemt heel erg makkelijk. Vanaf eind april kan je hem binnen in huis voorzaaien. Als het plantje vier bladeren heeft is het tijd om hem uit te planten. Half mei kan je courgette ook direct buiten zaaien, maar dan heb je wel een grote kans dat slakken hem opeten.

Beste plaats om te planten

De courgetteplant wordt erg groot. Houd daarom een plantafstand van minimaal één meter aan. Courgetteplanten zijn zonaanbidders, dus kies een plaats uit in de zon. Hoe warmer de plant staat, hoe meer courgettes je kan oogsten. Zorg er wel voor dat het wat waait op de plek waar je courgettes plant, anders kan je last krijgen van meeldauw. 

 

Voeding

Courgettes vragen veel voeding, het zijn tenslotte grote planten die veel vruchten geven. Plant hem op een stuk grond waar je veel mest en compost hebt verwerkt. Daarnaast vragen de planten ook veel water, want via het grote blad wordt veel water verdampt. Maar zorg wel voor een goede afwatering, want te veel water is niet goed voor de courgette! Je kan de plant ook vloeibare voeding geven via het water, bijvoorbeeld met onze biologische plantenvoeding

 

Goede en slechte buren

Bij het planten moet je ook rekening houden met de groentes waar de courgette wel en niet goed naast groeit, de goede en slechte buren. De goede buren van courgette zijn mais, sla, stokbonen en uien. De slechte buren van de courgette zijn aardappelen en komkommer. 

  Bestuiving

  Voordat je een courgette kan oogsten, moet eerst de vrouwelijke bloem worden bestoven. Dit gebeurt doordat het stuifmeel van de mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem terechtkomt. Het stuifmeel kan op de stamper terechtkomen doordat een bijtje het op de rug overbrengt van een mannelijke naar een vrouwelijke bloem. Het stuifmeel kan zich ook via de wind verplaatsen.

  Je kan de natuur ook een handje helpen door de vrouwelijke bloem zelf te bevruchten. Je kan hiervoor met een kwastje wat stuifmeel uit een mannelijke bloem halen. De mannelijke bloem herken je aan de dunne steel. Strijk vervolgens met het kwastje het stuifmeel op de stamper van de vrouwelijke bloem. Deze kan je herkennen aan de verdikking in de steel. Deze verdikking zal na de bevruchting uitgroeien tot een mooie courgette. 

   

  Heb jij nog andere tips voor het kweken van courgette? Ik hoor het graag van je! 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.