Rootrainers

Ken je dat, dat je een zaadje hebt opgekweekt tot een plantje en dat de wortels van het plantje in een kluitje zijn opgehoopt op de bodem van het potje? Wist je dat het plantje hierdoor minder sterk wordt? Doordat de wortels minder voedingsstoffen kunnen opnemen, produceren ze minder. Daarnaast kunnen de wortels beschadigd raken bij het verspenen. Hier is iets op gevonden: de Rootrainer. In deze blog laat ik je zien wat een Rootrainer is, hoe je deze kan gebruiken en wat de voordelen van een Rootrainer zijn. 

Rootrainer

Wat is een Rootrainer?

Een Rootrainer is een kweekkas die je kan gebruiken om in voor te zaaien. De Rootrainer bestaat uit verschillende kweekcellen waarin je zaden kunt opkweken. Deze cellen zijn verdeeld over meerdere delen, die ook wel boeken worden genoemd. Het unieke van de Rootrainer is dat je de cellen kunt openen als een boek, waardoor je de groei van de wortels kunt bekijken. Dit is ook handig wanneer je het plantje wilt verspenen, want je kan het plantje makkelijk uit de cel verwijderen, waardoor de wortels niet beschadigd raken. 


Bij de Rootrainer hoort een doorzichtige deksel en een houder waarin alle boeken kunnen worden geplaatst. Op deze manier kan je de Rootrainer gebruiken als kweekkas. 

 

Wat is het geheim van de Rootrainer?

Wanneer je zaailing begint te groeien in de Rootrainer, groeit de hoofdwortel recht naar beneden, richting de grote drainage opening aan de onderkant van de cel. Als deze wortel de bodem van de cel bereikt heeft en in aanraking komt met lucht, sterft de wortel vanaf dat punt af. 

Doordat het einde van de hoofdwortel afsterft, wordt nieuwe wortelgroei vanuit de hoofdwortel gestimuleerd. Zo voorkom je dat de wortel zich als een kluitje ophoopt op de bodem van de cel. Door de groeven aan de zijkanten van de cellen worden de nieuwe wortels naar beneden geleid, waardoor de plant rechte, sterke wortels krijgt. De Rootrainer zorgt er op deze manier voor dat je planten gezond en sterk genoeg zijn om goed te kunnen overleven in je moestuin!

Rootrainer

Wat zijn de voordelen van de Rootrainer?

Door het unieke ontwerp van de Rootrainer, heeft hij meerdere voordelen voor het moestuinieren. Hieronder licht ik een aantal van de voordelen voor je toe. 

 

Rootrainers kweken sterkere en gezondere planten die meer produceren

Door de opbouw van de Rootrainer, kweken ze sterkere en gezondere planten. Doordat de hoofdwortel van je zaailing afsterft zodra hij de onderkant van de Rootrainercel bereikt, maakt je zaailing extra zijwortels aan. Het wortelgestel van je zaailing wordt sterker en kan meer voedingsstoffen uit de aarde opnemen. Zo krijg je gezondere planten die meer produceren. 

 

Rootrainers zijn herbruikbaar 

Na gebruik kan je de Rootrainer afspoelen en laten drogen. Zo kan je hem gebruiken om opnieuw in voor te zaaien. 

 

De wortelgroei wordt niet verstoord tijdens het verspenen

Doordat de cellen van de Rootrainer kunnen worden geopend als een boek, wordt de wortelgroei niet verstoord tijdens het verspenen. Na het openen van de cellen, kan je de zaailing eenvoudig uit de cel halen, zonder de wortels te beschadigen. Vervolgens plant je de zaailing uit in de aarde of indien nodig in een groter potje. 


Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de Rootrainers? Bekijk ze hier: Rootrainers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.