Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?

Moestuinplantjes die je binnen hebt voorgezaaid en opgekweekt, kan je niet zomaar buiten in je moestuin uitplanten. Ze zijn daar nog te zwak voor en zullen het vaak niet overleven. Je moet de plantjes daarom eerst afharden. In deze blog leg ik je uit wat afharden is en vertel ik hoe je de zaailingen het beste kunt laten afharden. 

Wat is afharden?

Moestuinplantjes die in je vensterbank zijn opgegroeid, moet je langzaam aan het buitenklimaat laten wennen voordat je ze in je moestuin uitplant. Je laat ze elke dag een beetje langer buiten staan, zodat ze langzaam gewend raken aan de buitentemperatuur. Op deze manier worden je plantjes sterker en is de kans veel groter dat ze overleven in je moestuin en een goede oogst geven.

 

De beste manier om moestuinplantjes te laten afharden

Ik begin vanaf eind april met het afharden van mijn moestuinplantjes. De plantjes zijn dan genoeg gewend aan de buitentemperatuur voordat ze half mei buiten mogen worden uitgeplant.

Op de eerste dag zet ik mijn moestuinplantjes drie tot vier uur buiten. Ik zet ze op een beschutte plaats, uit de wind en niet in de volle zon. Op de tweede, derde en vierde dag zet ik ze ook drie tot vier uur buiten. De volgende vijf tot zeven dagen laat ik mijn plantjes steeds één of twee uur langer buiten staan. Daarna zijn ze sterk genoeg om ook een nachtje buiten te blijven staan. 

De moestuinplantjes zijn nu sterk genoeg om buiten in de moestuin te worden uitgeplant. Doe dit pas nadat je zeker weet dat er geen nachtvorst meer komt. Het is belangrijk om ook tijdens het afharden de temperatuur goed in de gaten te houden. Als het ineens weer flink kouder wordt, haal je de plantjes weer naar binnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.