Zelf champignons kweken met een kweekset

Lijkt het je leuk om zelf champignons te kweken, maar heb je geen idee hoe dat moet? Met een paddenstoelen kweekset is dat heel eenvoudig en lukt het jou ook! Het is ook erg leuk met kinderen champignons te kweken met behulp van deze set. In deze blog vertel ik je alles over champignons en hoe je deze kan kweken met onze kweeksets

Witte champignons

Wat zijn champignons?

Een champignons is een eetbare paddenstoel. Een paddenstoel is eigenlijk een schimmel die boven de grond groeit. Je ziet ze vaak in het bos en in het gras. En natuurlijk ook in de supermarkt. Een champignon bestaat uit een steel en een hoed. Er zijn verschillende soorten paddenstoelen met elk hun eigen vormen, afmetingen en kleuren. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, terwijl andere paddenstoelen giftig kunnen zijn. Pluk daarom nooit paddenstoelen uit het bos, je weet niet of ze giftig zijn!

 

Welke champignons kan je zelf kweken?

We verkopen een kweekset voor witte champignons en een kweekset voor kastanjechampignons. De witte champignon is de meest voorkomende champignon. Deze wordt ook wel de Parijse champignon genoemd. Deze champignon wordt veel gekweekt voor winkels, vaak in donkere vochtige ruimtes. De smaak van de witte champignon is mild.
De kastanjechampignon heeft een wat sterkere, meer aardse smaak. De kleur van de kastanjechampignon is bruin tot kastanjebruin. Vandaar ook de naam kastanjechampignon. 

 

Hoe kan je zelf champignons kweken met een kweekset?

Bij de paddenstoelenkweeksets krijg je alles wat je nodig hebt om zelf champignons te kunnen kweken. De set bestaat uit een kweekkasje, compost waar de schimmel van de champignons in groeit en een zakje met dekaarde. Volg de zes stappen van het stappenplan hieronder om succesvol champignons te kweken met de kweekset. Het maakt niet uit of je witte champignons of kastanjechampignons wilt kweken, je kan voor beide dit stappenplan gebruiken. 

 

Stappenplan voor het kweken van je champignons

Stap 1: Open de verpakking en haal het zakje met dekaarde eruit.
Stap 2: Doe de deksel op de kweekset en zet deze in een omgeving met een temperatuur van twintig tot vijfentwintig graden. Zo kan de schimmel goed groeien in de compost. Als de compost wit is, is de schimmel genoeg gegroeid en kan je verder gaan met de volgende stap. Meestal is dit na een dag of drie. 
Stap 3: Prik aan beide kanten van het zakje dekaarde een tiental gaten. Leg de zak in een bakje met een halve liter water. Haal hem er na 30 minuten weer uit en verspreid de dekaarde gelijkmatig over de compost heen.
Stap 4: Zet het kweekkasje met deksel vijf tot acht dagen terug op de plek waar het twintig tot vijfentwintig graden is. Tijdens deze periode groeit de schimmel door de laag dekaarde heen.
Stap 5: Wanneer de dekaarde bedekt is met witte pluisjes, zet je de kweekset op een plek waar het 15-18 graden is.
Stap 6: Geef regelmatig water. Let er op dat de grond niet te nat wordt maar dat het ook niet uitdroogt. Wanneer de hoedjes van de paddenstoelen groot genoeg zijn kun je ze water geven met een gietertje.

 

Wanneer je deze stappen hebt gevolgd, komen er mooie paddenstoelen uit de dekaarde groeien. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, groeien de eerste champignons aan de zijkanten. Daarna komen ook in het midden de champignons omhoog. 

Kastanjechampignons kweken in kweekset

Oogsten van de champignons

Als de champignons een mooi formaat hebben, is het tijd om ze te oogsten. Oogst niet te klein! Oogsten doe je eenvoudig door de champignon met je vingertoppen te draaien. Doe dit voorzichtig en denk erom dat je niet aan de champignon trekt. Blijf de overige champignons water geven zodat ze niet uitdrogen. Als de aarde vochtig is, hebben ze voldoende water. 

 

Hoe lang duurt het voordat je champignons kunt oogsten?

Wanneer je champignons kweekt in een kweekset, duurt het ongeveer drie tot vijf weken voordat je de eerste keer kunt oogsten. Als alle champignons zijn geoogst, groeien er na zeven tot tien dagen weer nieuwe champignons en kan je weer oogsten. Je kunt ongeveer drie keer van de kweekset oogsten. Dit duurt dan meestal één tot anderhalve week. 

 

Champignons bewaren

Nadat je de champignons hebt geoogst, kan je ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kan ze het beste in een papieren zak bewaren. Het papier neemt het overtollige vocht op en beschermt de champignons tegen uitdroging. Je kan eventueel ook in een plastic zak of bakje bewaren dat je een beetje open laat. Gebruik geen volledig afgesloten bakje of plastic zak. Het vocht uit de champignons kan dan niet ontsnappen en daardoor gaan ze rotten. 

 

Koken met champignons

Champignons zijn een een lekkere toevoeging aan bijvoorbeeld pasta's en roerbakgerechten. Of wat dacht je van verse champignonsoep. Zelf vind ik het heerlijk om champignons te verwerking in spaghetti bolognese. In welke gerechten verwerk jij graag champignons? Laat het weten in de reacties hieronder. 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Assortiment paddenstoelenkweeksets
Kiemgroente kweken in je eigen keuken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.