Je moestuin aantrekkelijk maken voor bijen: vijf tips

Bijen zijn erg belangrijk voor je moestuin. Ze zorgen voor bestuiving van bijvoorbeeld courgettes en komkommers, zodat jij de vruchten kunt oogsten. Maar hoe zorg je ervoor dat de bijen naar je moestuin komen? In deze blog geef ik je vijf tips. 

Bijen naar je moestuin lokken

1. Zaai bloemenzaden

Reserveer een deel van je moestuin om bloemenzaden te zaaien. Bijen houden van warme, zonnige plekjes, dus kies bij voorkeur een plek uit die veel zon krijgt. Inheemse bloemenzaden zijn het beste aangepast aan de Nederlandse omstandigheden en zijn daardoor aantrekkelijk voor bijen. Kies voor verschillende soorten bloemen met verschillende bloeiperiodes, zodat de bijen het hele seizoen voedsel kunnen vinden. 

 

2. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Maak geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om ziektes of ongedierte te bestrijden. De stoffen die hierin verwerkt zijn, zijn schadelijk voor bijen en andere insecten. 

 

3. Zaai groentes en kruiden die bijen aantrekken

Naast bloemen zijn er ook verschillende groentes die bijen erg aantrekkelijk vinden. Plant bijvoorbeeld courgette, aubergine, pompoen en komkommer in je moestuin. Ook kruiden zoals tijm, munt en lavendel kunnen meer bijen naar je moestuin lokken. 

 

4. Zorg voor water

Bijen hebben water nodig. Vooral tijdens warme dagen waarop de bijen veel energie gebruiken tijdens het verzamelen van stuifmeel. Door een schaal met water in je moestuin te plaatsen, maak je de moestuin aantrekkelijker voor bijen. Leg wat takjes of steentjes in het water, zodat de bijen een plek hebben om te kunnen zitten. 

 

5. Maak bijenhotels

Niet alle bijen leven in een kolonie. Er zijn ook bijen, zoals de metselbij, die alleen leven. Voor deze bijen is een bijenhotel nuttig. Ze kunnen het hotel gebruiken om eitjes in te leggen en zich voort te planten. Gebruik voor het maken van een bijenhotel natuurlijke materialen, zoals een boomstronk of bamboestengels. Maak gaten van verschillende diameters, zodat je verschillende soorten bijen aantrekt met het bijenhotel. De beste plek voor een bijenhotel is een plaats in de zon, die beschermd is tegen regen en wind. 

 

Wat doe jij om bijen naar je moestuin te krijgen? Heb je andere tips? Laat het weten in de comments. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.