Wat kan je zaaien in februari?

Misschien denk je nu wel: zaaien in februari? Dan al? Ja, je zou al kunnen beginnen met zaaien in februari. Je kan binnen voorzaaien in een verwarmde kas en ook buiten, in een koude kas. In deze blog vertel ik je welke groente- en kruidensoorten je in februari kan voorzaaien. Ook geef ik je een aantal zaaitips. 

Voorzaaien in februari

Pepers voorzaaien in februari

Peper is een groente die een lange groeiperiode heeft. Dus wanneer je geen kas in je tuin hebt staan, is het verstandig om deze alvast te gaan zaaien in februari.
Wist je dat de peper een meerjarige plant is? Door pepers te laten overwinteren kan je al vroeg in de zomer pepers oogsten van de plant van vorig jaar. Het overwinteren moet dan wel onder de juiste omstandigheden gebeuren.

 

Paprika's voorzaaien in februari

Als je geen kas hebt, kun je paprika’s net zoals pepers het beste zaaien in februari. Ook de paprika is een groente die een lange groeiperiode heeft. Paprika planten houden van warmte, dus deze kweek je in een kas of op de meest zonnige plek in je tuin.

 

Aubergines voorzaaien in februari

De aubergine is nog zo’n groente die een lange groeiperiode heeft. De aubergine is een donkerkiemer, dus zaai de zaden iets dieper in de zaaitray. Aubergines kun je meestal na zeventig tot vijfentachtig dagen oogsten.

 

Welke groentes kan ik nog meer voorzaaien in februari?

Naast deze groentes die het beste groeien in een verwarmde kweekkas, zijn er ook een aantal groentes die je kan voorzaaien in een koude (kweek)kas. Zo kan je bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, spinazie en verschillende slasoorten al voorzaaien in februari. Sla is een lichtkiemer, dus zaai de slasoorten niet te diep als je gaat voorzaaien. 

 

Kruiden voorzaaien in februari 

In februari kunnen ook al enkele kruiden binnen worden voorgezaaid. Je kan bijvoorbeeld peterseliebieslook, dille, rozemarijn, salie en tijm binnen voorzaaien in een kweekkas. Rozemarijn, dille, tijm en salie zijn lichtkiemers. Om te kunnen ontkiemen, hebben ze licht nodig. Zaai de zaden daarom niet te diep. 

 

Tip van Ronald:

Niet alle zaden zullen ontkiemen, dus zaai daarom nooit precies het aantal dat je wilt planten. Reken altijd een beetje meer, zodat je zeker weet dat je uiteindelijk de sterkste plantjes buiten uit kunt poten.

 

Heb je geen kas of ruimte in huis? Wacht dan nog tot maart met zaaien! Je bent dan zeker nog niet te laat!

 

Deze blogs vind je vast ook interessant:

Pepers zaaien: de beste tips
Wat kan je in de moestuin doen in februari?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.