Wat kan je in de moestuin doen in februari?

Voor mij is februari één van de mindere maanden van het jaar. Ik ben echt een koukleum, ik ben niet gemaakt voor de winter. Één van de weinige voordelen aan de winter, is dat we nog lekker boerenkool uit eigen tuin kunnen eten! Toch is er in februari al wat te doen in je moestuin. In deze blog vertel ik je wat je precies kan doen in je moestuin.

Voorzaaien in februari

Beginnen met aanleggen van je moestuin

Als je dit jaar voor het eerst een moestuin wilt beginnen, is februari een goede maand om hiermee te starten. Je hebt dan voldoende tijd om alles klaar te maken voordat het moestuinseizoen dit jaar gaat beginnen. In het stappenplan voor het aanleggen van een moestuin kan je lezen hoe je het beste kan beginnen met het aanleggen van je moestuin. 
Heb je iets minder ruimte, maar wil je toch een moestuin beginnen? Denk dan eens aan een vierkante meter moestuin of een verticale moestuin. Zo kan je op een klein oppervlak ook je eigen verse groentes en kruiden kweken. 

 

Moestuin voorbereiden op het komende moestuinseizoen

Februari is een goede maand om je moestuin alvast voor te bereiden om het komende moestuinseizoen. Ruim je zaaibedden op en verwerk compost door je moestuingrond. Bij de moestuintips voor januari had ik je als tips gegeven om je gereedschap te controleren, een moestuinplan te maken en je zadenvoorraad te controleren. Als je dat nog niet hebt gedaan, kan je dit in februari ook nog doen. 

 

Fruitstruiken snoeien

Als het overdag niet vriest, kan je in februari de frambozen snoeien. Bij herfstframbozen snoei je de hele struik terug, behalve de nieuwe scheuten. Zomer frambozen groeien juist op tweejarige hout. Ook de aalbes, kiwi, kruisbes en zwarte bes kunnen deze maand worden gesnoeid. 

 

Moestuincursus volgen

Tijdens de periodes in februari waarin je niet buiten kan zijn, is het een goed moment om jezelf verder te verdiepen in het moestuinieren. Lees bijvoorbeeld moestuinblogs of boeken over moestuinieren. Hou je meer van een actievere aanpak? Kijk dan eens of je een moestuinworkshop kunt volgen. Als je in de buurt woont, is één van de workshops die ik geef misschien iets voor jou. 

 

Insecten- en vogelhuizen bouwen

Als je wil proberen om minder last van plagen in je moestuin te hebben, is februari een goed moment om huisjes voor vogels en insecten te bouwen. Vogels helpen diverse vliegjes weg te halen en lieveheersbeestjes zijn goed tegen luizen. Vooral de larven van lieveheersbeestjes zijn behulpzaam: zij eten tussen de honderd en tweehonderd luizen per dag!

 

Voorzaaien in februari

In februari kunnen groentes zoals de aubergine en peper al binnen in een verwarmde kas worden voorgezaaid. Deze groentes hebben een lange groeiperiode nodig, dus daarom kan je daar beter al vroeg mee beginnen. Lees hier verder als je wilt weten wat je nog meer kan voorzaaien in februari

 

Dit vind je vast ook interessant:

Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin
Een moestuin beginnen met de no dig methode
Wat kan je zaaien in februari?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.