Een moestuin beginnen met de no dig methode

De no dig methode, wat letterlijk "geen graafwerk" betekent, is een manier van moestuinieren waarbij je groentes kan kweken zonder de grond te spitten of om te woelen. In plaats daarvan leg je organisch materiaal, zoals compost, mulch of stro, bovenop de bodem. In deze blog leg ik je graag uit hoe jij een no-dig moestuin kunt beginnen en wat de voordelen hiervan zijn.

Moestuinierder spit in de tuin

Wanneer start ik een no dig moestuin

Vaak denken mensen dat je het beste in het voorjaar een moestuin kan beginnen, zo rond maart. Dit klopt deels wel, want je start vaak met zaaien en poten in de maand maart. Maar het aanleggen van een no-dig moestuin kun je ook in het najaar doen, zolang het niet vriest.

 

Hoe start ik een no-dig moestuin

Als je een moestuin met de no-dig methode wilt beginnen, kan je het beste deze stappen volgen:

 

1. Locatie kiezen

De locatie van je moestuin is het belangrijkste. De plek moet minimaal 6 tot 8 uur zonlicht hebben, beschut zijn tegen de wind en op een ideale locatie liggen waar je water en andere dingen bij de hand hebt. Denk ook aan hoeveel bedden je wilt maken. De ideale maat is 80 cm breed, zo kun je er nog makkelijk overheen stappen. Wil je meer weten over de ideale locatie van jouw moestuin, lees dan deze blog.

 

2. De eerste laag

Nu je de locatie gevonden hebt, is het tijd om te bekijken wat voor locatie dit is. Heb je een locatie gevonden met gras of onkruid? Het is niet verplicht, maar ik raad je aan om de bovenste laag van het gras er af te halen en sowieso het onkruid te verwijderen.

 

3. De tweede laag

Nu je het gras of onkruid hebt verwijderd kun je aan de volgende stap beginnen. Je begint met een dikke laag karton, het liefst zonder nietjes en tape! Deze sproei je nat met een tuinslang of gieter. Deze laag onderdrukt het gras en onkruid onder de laag organisch materiaal die je hierna gaat toevoegen.

 

4. De derde laag

Je kunt beginnen met een laag stro, bladeren en/of gemaaid  gras. Boven op deze laag leg je een laag compost van minimaal 15 cm.

 

5. Rust

Laat het nu allemaal een paar weken met rust. Dit geeft het organische materiaal de tijd om te ontbinden en het geeft het bodemleven de gelegenheid om zijn weg te vinden in je moestuinbed.

 

6. Planten en zaaien

Na deze rustperiode, rond maart, kan je beginnen met planten en zaaien. Zo kan je het hele jaar door heerlijke groentes uit eigen tuin eten!

 

Onderhouden van de no dig moestuin

Door de no dig methode heeft je tuin minder onderhoud nodig. Het enige dat je nog wel moet doen is regelmatig een extra laag organisch materiaal toevoegen. Dit doe je zodat je voedingstoffen toevoegt aan de bodem. Ook wordt op deze manier het onkruid onderdrukt.

Bodemleven wormen in compost

Voordelen van de no-dig methode

De no dig methode is een duurzame en milieuvriendelijke manier om te moestuinieren, die kan leiden tot gezondere planten en een meer vruchtbare bodem.

  1. Behoud van bodemstructuur: door de grond niet te spitten, blijven de verschillende lagen van de bodem in hun natuurlijke staat. Dit draagt bij aan een gezondere bodemstructuur.
  2. Beperking van onkruid: door het toevoegen van een dikke mulch laag, vermindert de groei van onkruid. Dit komt doordat de zaden van onkruidplanten die onder deze dikke laag mulch zitten, minder licht krijgen om te ontkiemen.
  3. Beter behoud van vocht: een laag organisch materiaal houdt veel vocht vast, wat kan helpen om water te besparen tijdens droge periodes.
  4. Verbetering van je bodemleven: door organisch materiaal toe te voegen aan je no dig moestuin stimuleer je het bodemleven, zoals wormen en andere nuttige organismen. Deze dragen bij aan een rijke en gezondere bodem.

 

Moestuintips

Zoals je ziet, heeft de no dig methode veel voordelen. Voor iedereen die ook met de no dig methode wil beginnen, deel ik hierna nog enkele tips. 

 

Begin niet te groot

In het begin zal je denken, wat veel werk voor een moestuin. Maar zodra je deze stappen allemaal hebt gevolgd heb je veel minder werk en meer oogst dan in een tuin waarbij je wel gaat spitten. Daarnaast is de bodem van je tuin super gezond. Start ook niet direct te groot maar begin met een kleinere tuin. Dit is overzichtelijk en je kunt wennen aan het moestuinieren.

 

Makkelijke zaden voor beginners

Ga niet gelijk voor de moeilijke groentes! Kies iets dat je lekker vindt en makkelijk is voor de beginnende moestuinierder, zoals courgette, komkommer, wortel, radijs of sperziebonen. Lees hier met welke makkelijke groentes je nog meer kan beginnen

 

Dit vind je vast ook interessant:

Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?
Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin
Elf makkelijke groentes om zelf te kweken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.