Een verhoogde houten moestuinbak maken in 4 stappen

Wil je graag je eigen moestuin, maar heb je weinig ruimte of grond die hier niet geschikt voor is? Maak dan een verhoogde moestuinbak! Een verhoogde moestuinbak kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt en kun je vullen met voedingsrijke grond. Een verhoogde moestuinbak is ook handig als je rugklachten hebt, zodat je niet hoeft te bukken. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf in vier stappen een verhoogde moestuinbak kunt maken. Zo kun jij straks ook genieten van de groentes uit je eigen tuin! 

Verhoogde moestuinbak van hout

Stap 1: Bepaal de afmetingen van je verhoogde moestuinbak

Allereerst moet je bedenken hoe groot je de verhoogde moestuinbak wilt maken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt en van je eigen wensen. Daarnaast moet je ook bepalen hoe hoog je moestuinbak moet worden. Mijn advies is om hem minimaal 20 centimeter hoog te maken, zodat de moestuinplanten genoeg ruimte hebben voor hun wortels. Ook raad ik je aan om de moestuinbak maximaal 120 centimeter breed te maken. Zo kan je het midden van de moestuinbak ook bereiken met je arm.
Het formaat hangt ook af van hoe je de moestuinbak wilt gebruiken: als je zittend wilt werken, maak je hem wat hoger. Wil je staand werken? Maak hem dan nog hoger, afhankelijk van je eigen lengte.

 

Stap 2: Kies het juiste hout voor je verhoogde moestuinbak

De volgende stap is het kiezen van de juiste houtsoort voor je verhoogde moestuinbak. Gebruik hout dat geschikt is voor buiten, zoals bijvoorbeeld douglashout of steigerhout. Controleer ook of het hout niet behandeld is met giftige stoffen. Voordat je verdergaat, controleer je of het hout aan beide kanten glad is. Zo niet, schuur het hout dan eerst glad.

 

Stap 3: Het hout voor je verhoogde moestuinbak op maat maken

Nu je het juiste hout hebt gekozen en weet hoe groot je verhoogde moestuinbak wordt, kun je beginnen met het op maat zagen van de planken. Voor elke laag heb je vier planken nodig: twee voor de zijkanten en twee voor de voor- en achterkant. Daarnaast heb je vier paaltjes nodig: één voor elke hoek. Bij een lange moestuin zou ik zes paaltjes gebruiken, ook nog één in het midden van de lange plank.

 

Planken op maat maken

Neem twee planken en meet hier de lengte van de moestuinbak op af. Zaag ze vervolgens op maat. Meet daarna de breedte van je moestuinbak af op twee andere planken en zaag deze ook op maat. Herhaal dit tot je genoeg planken hebt voor de gewenste hoogte van je moestuinbak.

 

Paaltjes op maat maken

De paaltjes worden gebruikt om de planken aan te bevestigen. De paaltjes moeten net zo hoog worden als de moestuinbak. Meet daarom de hoogte van de moestuinbak af op de paaltjes en zaag deze op maat.

 

Stap 4: De verhoogde moestuinbak in elkaar zetten

Nu kun je je moestuinbak in elkaar te zetten! Bevestig de planken per laag aan de paaltjes. Boor eerst gaten, om splijten van het hout te voorkomen. Gebruik voor het bevestigen van de planken RVS-schroeven, zodat ze niet gaan roesten. Controleer voordat je de planken aan de paaltjes vastzet of ze waterpas staan, zodat je een stabiele moestuinbak krijgt. Herhaal dit totdat je alle lagen hout aan de paaltjes hebt bevestigd. 

 

En klaar is je verhoogde moestuinbak! Nu kan je hem verplaatsen naar de juiste plek in je moestuin en vullen met voedingsrijke moestuingrond.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin
Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?
Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.