Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?

Om zo veel mogelijk plezier van je moestuin te hebben, is het goed om deze op de juiste plek te beginnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je let op het aantal zonuren en de kwaliteit van de grond. Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet zo goed welke plek in je tuin hier het meest geschikt voor is? Lees dan verder voor mijn tips die je kan gebruiken om de beste plek voor je moestuin te bepalen.

Moestuin in de buurt van je huis

Kies een plek met voldoende zon

Veel van de groentes en kruiden die in moestuinen worden verbouwd, hebben genoeg zonuren nodig om te kunnen groeien. Kies daarom een plek uit waar de zon minimaal zes uur schijnt. Het is nog beter als je, indien mogelijk, een plaats uitzoekt waar de zon minstens acht uur per dag schijnt. Vaak is een plek op het zuiden of zuidwesten het meest geschikt om een moestuin aan te leggen. 

 

Kies een beschutte plek

Kies bij voorkeur een beschutte plaats uit om je moestuin te beginnen. Je kan bijvoorbeeld een plek uitkiezen naast een schutting of een heg. Het voordeel van een beschutte plek is dat de temperatuur in je moestuin stabieler blijft. Daarnaast bescherm je de moestuin ook tegen de wind: harde windvlagen kunnen de takken van je groentes en kruiden laten knakken, of zelfs de plant met wortel en al uit de grond trekken.

 

Kies een plek dicht bij je huis

Als je een erg grote tuin hebt, kan je de moestuin het beste in de buurt van je huis aanleggen. Dit maakt het makkelijker om even gauw iets te oogsten voor of tijdens het koken.

 

Kies een plek waar voedingsrijke grond is

Groentes en kruiden in een moestuin hebben voeding uit de grond nodig om te kunnen groeien. Kies als het mogelijk is daarom een plek uit waar de bodem al voedingsrijk is. Weet je niet zeker of je grond voedingsrijk is? Stop wat grond in een potje en neem het mee naar bijvoorbeeld de Welkoop, zij kunnen een grondtest voor je doen. Heb je geen voedingsrijke grond, of is de grond op de plek waar je de moestuin wilt beginnen niet voedingsrijk? Geen nood, je kan de bodem zelf verrijken door er bijvoorbeeld compost doorheen te mengen.

 

Kies een plek waar water beschikbaar is

In de zomer komen er periodes voor waarin weinig regen valt. Om te voorkomen dat de groentes in je moestuin uitdrogen, zul je de planten zelf water moeten geven. Kies daarom een plek waar water in de buurt is, zoals een regenton of waterput. 

 

Als je de meest optimale plek voor je moestuin hebt bepaald, kan je beginnen met het aanleggen van je moestuin.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin
Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.