Verspenen: hoe doe je dat?

Wanneer je zaailingen groot genoeg zijn moet je ze overplaatsen naar een groter potje. Dit noemen we verspenen, een term die je vaak tegenkomt bij het moestuineren. In het nieuwe potje kan de wortel van elk plantje goed groeien, omdat ze niet langer de voedingstoffen uit dezelfde grond halen, waardoor het ene plantje beter groeit dan de andere. In deze blog vertel ik je meer over het belang van verspenen van je zaailingen, wanneer je dat het beste kan doen en wat de beste manier is om te verspenen. Ook laat ik je zien dat niet elke groentesoort geschikt is om te verspenen. 

Vespenen: hoe doe je dat?

Wat is verspenen?

Met verspenen bedoelen we dat jonge zaailingen die zijn voorgezaaid in een zaaitray, worden verplaatst naar een nieuw potje. De zaailingen staan vaak dicht op elkaar in de zaaitray en na het verspenen worden ze in hun eigen potje geplant. 

 

Waarom moet je zaailingen verspenen?

Het is belangrijk om je zaailingen te verspenen, omdat ze zich dan beter kunnen ontwikkelen. Na het verspenen hebben je zaailingen meer ruimte om te groeien en een goed wortelstelsel te ontwikkelen. Door te verspenen krijg je dus sterkere planten. Sterke planten zijn beter bestand tegen ziektes en geven meer oogst. 

 

Het beste moment om zaailingen te verspenen

Je kan je zaailingen het beste verspenen als deze vier blaadjes heeft gekregen. Een kiemplantje krijgt eerste twee kiemblaadjes en daarna volgen de echte bladeren. Verspenen doe je dus wanneer je zaailing twee kiembladeren en twee echte bladeren heeft. 

 

Verspenen van zaailingen: zo ga je te werk

De wortels van zaailingen zijn nog klein en kwetsbaar, dus het is belangrijk dat je voorzicht bent tijdens het verspenen. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je een verspeenset gebruiken om te verspenen. Volg deze stappen om je zaailingen te verspenen: 

  1. Vul het nieuwe potje met aarde en maak een gaatje met de verspeenpen.
  2. Om de zaailingen makkelijker uit de aarde te krijgen en de wortels zo min mogelijk te beschadigen, gebruik je de verspeenvork om de grond een beetje los te maken. Pak de zaailingen nooit bij het stengeltje of de wortels vast, maar altijd bij de blaadjes. Zo maak je de kans op beschadigingen zo klein mogelijk. 
  3. Plaats de worteltjes van je zaailing voorzichtig in het gaatje in het potje met nieuwe aarde en let erop dat de wortels recht naar beneden gaan. Zet de zaailing wat dieper in de aarde dan dat hij in de zaaitray stond.
  4. Druk daarna de aarde voorzichtig aan en geef je zaailing water. De aarde moet goed vochtig zijn, maar niet te nat. Als de aarde te nat is, kan je zaailing gaan schimmelen.

 

Is elke groente geschikt om te verspenen?

Niet alle groentes zijn geschikt om te verspenen. Groentes zoals bieten, wortels en radijzen maken hele dunne wortels aan, die heel snel beschadigen als je deze gaat verspenen. Het is daarom beter om deze groentesoorten direct op de juiste plek te zaaien. Op de afbeelding hieronder zie je de dunne wortels van radijzen. Zo'n dunne wortel wordt een penwortel genoemd. 

Penwortel van radijzen

Zoals je ziet is het dus belangrijk om je zaailingen op tijd te verspenen en om dit voorzichtig te doen. Vind je dit lastig en wil je het jezelf gemakkelijker maken? Kijk dan eens naar onze Rootrainer. In de Rootrainer groeit elke zaailing in een aparte cel die je als een boek kan openen, waardoor het verspenen makkelijker wordt. 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Hoe kan je zaaien in de moestuin?
Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?
Rootrainers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.