Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Wil jij een moestuin in je voor- of achtertuin beginnen en wil je weten hoe je deze het beste kan aanleggen en waar je op moet letten? Lees dan dit handige stappenplan voor het aanleggen van een moestuin en gebruik de nuttige tips om je moestuin tot een succes te maken.

Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Stap 1: Bepaal hoe groot je moestuin moet worden

Bedenk van tevoren welke grootte van een moestuin goed bij je past. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor je moestuin. Kijk ook naar hoe groot je gezin is en dus hoeveel mensen uit de moestuin kunnen eten. Mijn tip is om niet te groot te beginnen. Start bijvoorbeeld met één of twee moestuinbedden en kijk hoe dat gaat. Je kan daarna altijd uitbreiden.

 

Stap 2: Kies de juiste plek voor het aanleggen van je moestuin

Niet elke plek is geschikt voor het aanleggen van een moestuin. Een moestuin heeft bijvoorbeeld genoeg zonuren en beschutting nodig. Ook is het handig om water in de buurt te hebben. Kijk daarom welke plek in je tuin het meest geschikt is voor een groentetuin. Alle aandachtspunten voor het bepalen van de juiste plek voor het aanleggen van je groentetuin lees je in de blog Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?

 

Stap 3: Maak een plattegrond van je moestuin

Voordat je daadwerkelijk begint met het aanleggen van je moestuin, is het handig om een plattegrond te maken. Meet op hoe groot de plek is waar je de moestuin wilt aanleggen en maak hier een tekening op schaal van. Teken ook de moestuinbedden in op de plattegrond.

 

De beste grootte voor een moestuinbed

Je kan het beste bedden van maximaal 80 centimeter breed maken. Zo kan je vanaf de zijkant met je handen ook het midden van het moestuinbed bereiken, zodat dat je niet in het bed hoeft te gaan staan. Met deze breedte lukt het ook nog om over een moestuinbed heen te stappen. De lengte van het bed kan je zo lang of kort maken als je zelf wilt, afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt.

 

Ruimte tussen de moestuinbedden

Het is belangrijk om genoeg ruimte tussen de moestuinbedden te hebben, zodat je er goed bij langs kan lopen en genoeg ruimte hebt om onkruid te wieden of te schoffelen. Ik heb zelf vijftig centimeter tussen mijn moestuinbakken. Zo is er genoeg ruimte om ook met een kruiwagen langs de moestuinbakken te lopen.

 

Stap 4: Maak de grond vrij

Als je hebt bepaald waar je moestuin moet komen, kan je beginnen met het vrijmaken van de grond. Verwijder gras en tegels en zorg dat het onkruid zo veel mogelijk uit de grond wordt verwijderd.

 

Stap 5: Maak moestuinbedden

Je hebt al bepaald waar de moestuinbedden komen, dus zodra je de grond vrij hebt gemaakt, kan je beginnen met het maken van de moestuinbedden. Ik werk zelf het liefste met verhoogde moestuinbedden, maar je kan de bedden ook uitzetten met bijvoorbeeld paaltjes en touw.

 

Verhoogde moestuinbedden

Een verhoogd moestuinbed is een moestuinbak die je maakt van planken. Je kan hem zo hoog maken als je zelf wilt, om zo te kunnen moestuinieren op de werkhoogte die jij prettig vindt. Je kan eenvoudig zelf je verhoogde moestuinbedden maken met behulp van wat schroeven, paaltjes en planken. 

 

Moestuinvakken maken met paaltjes en touw

Het is ook mogelijk om je moestuinbedden uit te zetten met behulp van paaltjes en touw. Meet met behulp van je plattegrond uit stap 3 uit waar je moestuinvakken moeten komen en sla kleine paaltjes of stokjes in de grond bij de hoeken van het moestuinvak. Verbind deze paaltjes met touw en je moestuinvak is klaar! Als je lange moestuinvakken wilt maken, kan je aan de lange zijde eventueel extra paaltjes of stokjes in de grond maken voor extra stevigheid.

 

Stap 6: Zorg voor goede grond in je moestuinbedden

Nu je moestuinbakken klaar zijn, is het tijd om te zorgen voor voedingsrijke grond. Voedingsrijke grond is erg belangrijk, want anders groeit er weinig in je moestuin. Vul je moestuinbakken daarom met goede compost. Of vermeng de aarde in je moestuinvak met compost als je moestuinvakken heb uitgezet met paaltjes en touw.

 

Je moestuin is nu klaar voor gebruik! Voordat je begint met zaaien, raad ik je aan om een moestuinplan te maken. Met een moestuinplan kan je de ruimte in je moestuin zo efficiënt mogelijk indelen en kan je de teeltwissel plannen. Daarnaast is het ook erg leuk om een moestuinplan je maken!

 

Deze blogs vind je vast ook interessant

Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?
Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.