Aubergine in de moestuin: de beste tips

De aubergine is in de moestuin niet te missen door zijn mooie paarse kleur. Hij ziet er niet alleen mooi uit, de aubergine is ook erg gezond en bevat weinig calorieën. In deze blog lees je alles over hoe je aubergine kunt voorzaaien, uitplanten, oogsten en bewaren. 

De aubergine voorzaaien

Voor het voorzaaien van aubergine gebruik ik zelf een Rootrainer gevuld met zaai- en stekgrond, maar je kan hiervoor ook een zaaitray gevuld met vermiculiet en zaai- en stekgrond gebruiken. Het is belangrijk dat de temperatuur in de zaaitray constant tussen de twintig en dertig graden blijft, zodat de auberginezaden goed kunnen ontkiemen. 

 

Wanneer aubergine voorzaaien

De aubergine heeft een lange groeiperiode nodig voordat je hem kan oogsten. Het beste is om al vroeg in het jaar te beginnen met voorzaaien. Je kan al vanaf januari beginnen met voorzaaien. 

 

Hoe diep aubergine voorzaaien

De algemene regel is dat je een zaadje ongeveer anderhalf keer zo diep moet voorzaaien als de grootte van het zaadje. Een auberginezaadje is niet zo groot, dus je hoeft hem maar een klein stukje de aarde in te stoppen als je gaat voorzaaien. 

 

Hoe lang duurt het voordat aubergine ontkiemt?

Wanneer je bij het voorzaaien alle adviezen hebt opgevolgd, duurt het vaak zeven tot veertien dagen voordat het zaadje van de aubergine ontkiemt. De zaden ontkiemen het beste bij twintig tot dertig graden en vochtige grond.

 

Wanneer aubergine verspenen

De aubergine kan worden verspeend als de zaailing vier bladeren heeft. De kiembladeren tellen ook mee, dus de zaailing moet twee kiembladeren en twee echte bladeren hebben. Het verspenen moet voorzichtig gebeuren, omdat de wortels van de zaailing erg kwetsbaar zijn. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je een verspeenset gebruiken. Vul een potje met nieuwe potgrond, prik hier een gaatje in en stop de zaailing tot net onder de kiembladeren onder de grond.

 

Hoe moet ik de aubergine uitplanten?

Voordat aubergines kunnen worden uitgeplant, moet je ze eerst laten afharden. Door af te harden, laat je de aubergineplant langzaam wennen aan het temperatuurverschil binnen en buiten. Hierdoor wordt de plant sterker en daardoor de kans op ziektes kleiner. Lees in wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen? hoe je de aubergine het beste kan laten afharden. 

 

Wanneer je zaailingen minimaal vijftien centimeter groot zijn en goed zijn afgehard, is het tijd om de aubergine uit te planten. Maak de grond goed los en verrijk het met organisch materiaal, zoals compost. Hiermee verbeter je de bodemstructuur, waardoor de aubergine beter zal groeien. Na het uitplanten kun je de aubergines bijvoeden met vloeibare meststoffen.

 

De beste periode om aubergine uit te planten

De aubergine kan worden uitgeplant als het warm genoeg is, meestal is dit rond half mei. Het mag 's nachts niet vriezen nadat je de aubergine hebt uitgeplant, dus hou dat goed in de gaten.

 

De beste plaats om aubergine uit te planten

Aubergines houden van warmte. De beste plek om de aubergine te planten is daarom in een kas of kweektunnel. Maar ook buiten de kas, op een beschutte plek met veel zonlicht, kunnen aubergines groeien. De zon moet hier minimaal zes tot acht uur per dag schijnen.

 

De beste plantafstand voor aubergines

Aubergineplanten worden ongeveer 75 centimeter hoog. Plant ze niet te dicht bij elkaar; een plantafstand tussen de zestig en negentig centimeter is het beste. 

 

Wat plant je naast aubergine?

Als we het in de moestuinwereld hebben over groentes die goed naast elkaar groeien, noemen we dit goede buren. Slechte buren zijn groentes die niet goed naast elkaar groeien. Het letten op goede en slechte buren is een onderdeel van combinatieteelt. Goede buren van aubergines zijn onder andere basilicum, goudsbloem (calendula), sla, radijzen en paprika.

 

Basilicum

Basilicum kan helpen om de witte vlieg op afstand van de aubergine te houden. Daarnaast kunnen ze ook de smaak van aubergines verbeteren.

 

Goudsbloem (calendula)

Goudsbloem staat erom bekend dat hij bladluis op afstand houdt. Ook helpen de bloemen van de goudsbloem bij het aantrekken van bijen en hommels. Zij kunnen helpen om de aubergines te bevruchten.

 

Sla

Doordat aubergines wat groter zijn, kunnen ze goed schaduw creëren voor andere groentes. Sla doet het niet goed in de volle zon en is daarom zeer geschikt om naast aubergines te planten. 

 

Radijs

Om alle ruimte in je moestuin goed te benutten, kun je radijzen tussen de aubergines plaatsen. Radijzen groeien erg snel zodat je ze al kan oogsten voordat de aubergines volgroeid zijn.

 

Paprika

Paprika’s horen bij dezelfde familie als aubergines, de nachtschadefamilie. Ze groeien daardoor ook het beste in dezelfde omstandigheden. Ze kunnen daarom goed naast elkaar gezet worden.

 

De aubergine oogsten

Wanneer de aubergine ongeveer vijftien tot twintig centimeter groot is, stevig aanvoelt en een glanzende schil heeft, is hij klaar om geoogst te worden. Snijd de aubergine van de plant en let op dat je de vrucht niet laat vallen of ergens tegenaan stoot. De aubergine krijgt dan namelijk direct lelijke plekken. 

 

Aubergines bewaren

Na het oogsten kun je de aubergine op verschillende manieren bewaren. Als je de aubergines op de goede manier bewaart, blijven ze langer vers. Bewaar aubergines niet naast tomaten of appels. Tomaten en appels geven een gas af waardoor de aubergines snel bederven.

 

Aubergine bewaren in de koelkast

Aubergines kunnen in de koelkast worden bewaard, maar ze zijn gevoelig voor kou. Wikkel ze in een papieren handdoek en plaats ze in een plastic zak of in de bewaarlade.

 

Aubergines buiten de koelkast bewaren

Je kan aubergines een aantal dagen bewaren op een koele, donkere plaats. 

 

Aubergines invriezen

Aubergines kunnen ook worden ingevroren. Snijd de aubergine in plakken, blancheer ze kort en vries ze daarna direct in. Als je meer aubergines hebt geoogst dan je direct kan gebruiken, is dit een goede manier om ze langer te kunnen bewaren. 

 

Na het snijden van de aubergine moet deze gelijk verwerkt worden. Wanneer het vruchtvlees van de aubergine in aanraking komt met de lucht, wordt het vruchtvlees snel bruin. 

Dit vind je vast ook interessant:

Verspenen: hoe doe je dat?
Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?
Auberginezaden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.