De moestuin in januari

Wauw het is alweer januari, wat is het afgelopen jaar snel voorbij gegaan! Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het een mooi moment om te beginnen met het maken van plannen voor je moestuin. Januari is een goede maand om dit te doen, want buiten in de moestuin is nog niet zo veel te doen. In deze blog lees je wat je allemaal kan doen in je moestuin in januari. 

Tomaten voorzaaien in verwarmde kas in januari

Moestuinplan maken

Dit is het moment om de planning voor je moestuin te gaan maken: je moestuinplan. Wanneer je deze voor het eerst maakt is het handig om te weten waar je bedden, composthoop, kas of schuurtje precies staan zodat je deze goed kunt verwerken in je moestuinplan. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je bedenken welke groenten, kruiden of fruit je wilt plaatsen.

Wil je weten hoe je je moestuinplan moet maken? Je kunt mijn leuke interactieve cursus volgen die binnenkort zal starten: Hoe maak ik een moestuinplan.

 

Zaden bestellen

Nu je moestuinplan klaar is, kan je precies zien welke zaden je dit naar nodig hebt. Check je voorraad en kijk wat er nog mist. Alle zaden zijn nu nog op voorraad, dus dit is een goed moment om je zaden alvast te bestellen.

 

Bodemverbetering

Zolang het niet vriest kun je nog altijd de bodem in je moestuin verbeteren. Je kunt compost of organische meststof zoals wormenmest door je moestuin verwerken. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en geeft voeding aan de grond.

 

Snoeien van fruitbomen

Januari is de maand om je fruitbomen en -struiken zoals appel en peer te snoeien. Denk er wel om dat niet alle fruitsoorten nu gesnoeid kunnen worden. Verwijden dode of zieke takken en vorm de bomen voor een betere groei in het komende seizoen.

 

Onderhoud je tuingereedschap

Heb je veel gebruik gemaakt van je tuingereedschap in het afgelopen jaar? Dan is januari een goed moment om deze te onderhouden. Slijp je scheppen, handgereedschap en schoffels en sop je andere tuingereedschappen eens goed af met groene zeep. Controleer ook of je gereedschappen nog in goede staat zijn. Vervang bijvoorbeeld het handvat van je kapotte schep, zo kan je hem dit jaar weer gebruiken.

 

Eerste zaden zaaien

Als je niet meer kan wachten om te beginnen met zaaien, zijn er deze maand al enkele soorten die binnen of in een koude kas kunnen worden gezaaid.

 

Binnen voorzaaien

Vroege tomatensoorten zoals de cherrytomaat kan je in januari al voorzaaien in een verwarmde kweektray. Ook pepers, paprika’s en aubergines hebben een lange groeiperiode nodig, dus deze zou je ook al binnen kunnen voorzaaien in een verwarmde kweektray.

 

Buiten zaaien in een koude bak

Een koude bak is een moestuinbak die je afdekt met een transparante deksel, zoals glas of plexiglas. Vroege slasoorten, winterpostelein en radijzen kan je in januari al in een koude kas zaaien. Als je deze soorten in januari zaait, heb je al vroeg in het voorjaar knapperige groentes om te eten.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Pepers zaaien: de beste tips
Workshop Hoe maak ik een moestuinplan?
Tomaten in de moestuin: de beste tips
Stappenplan voor het aanleggen van een vierkante meter moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.