Pepers zaaien: de beste tips

De peper is een favoriet in elke moestuin. Elke moestuinierder heeft wel een keer pepers gezaaid, gekocht of gegeten. In veel Aziatische gerechten gebruiken we pepers. Of ze nou zoet of heet zijn, pepers zijn een ideale smaakmaker. Door het stofje capsaïcine dat vooral in de zaden zit, krijgt de peper zijn bekende scherpte. Er zijn vele soorten pepers, maar de meest bekende pepersoorten zijn paprika, Jalapeño, Cayennepeper, Madame Jeanette, Habanero en Carolina Reaper. Wij geven jou in deze de blog de beste tips om pepers te zaaien en te laten groeien. Ook leggen we uit wanneer je de pepers kan oogsten en hoe je deze het beste kunt bewaren. 

Verschillende soorten pepers

Hoe pepers zaaien

Officieel zijn pepers meerjarige planten, maar in ons land is het vaak te koud om de peperplant te laten overwinteren. Pepers houden namelijk van een warm klimaat, waardoor je ze eigenlijk binnen voor moet zaaien in een zaaitray.

 

Je begint met een schone zaaitray bijvoorbeeld onze rootrainer en vult deze voor twee derde met zaai- en stekgrond en voor een derde met vermiculiet. Je kan dit je vooraf al mixen in bijvoorbeeld een emmer. De temperatuur van de zaaitray moet tussen de 20 en 30 graden zijn, zodat de zaden goed ontkiemen. Het is heel belangrijk dat de temperatuur in de zaaitray dan ook gelijkmatig is, zodat er geen schommeling in temperatuur komt. Na tien tot 21 dagen komen de zaailingen op. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn kan je de deksel van de zaaitray halen.

 

Hoe diep pepers zaaien

Peper zaden moet je niet te diep zaaien, het zijn namelijk lichtkiemers. Wanneer je de mix van zaai- en stekgrond en vermiculiet hebt gemaakt, leg je de zaden hier op. Boven op de zaden strooi je nog een laagje zaai- en stekgrond van ongeveer een halve centimeter.

 

Verspenen van pepers

Als de zaailing vier bladeren heeft, twee kiembladeren en twee echte bladeren, is het tijd om te verspenen. De wortels van de peperplantjes zijn heel kwetsbaar, dus let op dat je er voorzichtig mee bent. Vul een potje met nieuwe potgrond en stop de zaailing tot net onder de kiembladeren onder de grond.

 

Afharden en uitplanten van de peper

Je kan de peperplanten uitplanten rond eind mei, als het buiten warm genoeg is. De beste plek om de peper uit te planten is in een kas. Voordat je ze kunt uitplanten in de tuin, kas of pot, moet je ze eerst afharden. Wat precies afharden is kun je lezen in deze blog wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?

 

Welke maand pepers zaaien

Je kunt pepers binnen in een kasje al voorzaaien vanaf februari of maart. In verband met het koude weer tot half mei kun je pepers pas vanaf half mei buiten zaaien of verplaatsen in een grote pot of kas. Pepers houden van warmte en veel licht, dus het beste is om ze in een kas te planten of in een pot op een plek waar de hele dag zon is.

 

Wat heeft peper nodig om te groeien?

Om uit te groeien tot een mooie volle peperplant, heeft een peper meerdere dingen nodig. Pepers hebben veel licht nodig: minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag. Peperplanten houden van een grond met een zure ph-waarde, bijvoorbeeld een humusrijke grond. Je kunt de planten altijd bijmesten met voedingstoffen. Wanneer de basis goed is zullen de planten veel pepers geven.

 

Bemesting van pepers

Peper planten houden wel van wat extra voeding. Je kan al vanaf het voorzaaien beginnen met bijmesten met Cellmax rootbooster. Om de groei en het aanmaken van vruchten te stimuleren, kan je Cellmax Grow en Cellmax Bloom gebruiken tijdens de groeifase.  

 

Wanneer kan je pepers oogsten?

Wanneer je pepers kunt oogsten ligt aan de soort peper. Groene pepers kun je eerder oogsten dan gekleurde pepers. Groene pepers oogst je wanneer ze groot genoeg zijn en een gezonde groene kleur hebben. Bij rode, gele, oranje of andere gekleurde pepers moet je wachten totdat ze de kleur hebben die ze moeten hebben. Hoe lang dat duurt is per soort verschillend. 
Hoe langer je wacht met oogsten, hoe scherper de peper wordt. Als je de pepers oogst als ze groen zijn, zijn ze zachter en milder dan wanner je wacht tot ze helemaal rijp zijn. Een volledig gerijpte peper is heet en scherp.

 

Wat betekent SHU bij pepers?

Om aan te geven hoe pittig of scherp een peper is, wordt de SHU schaal gebruikt. De letters SHU staan voor Scoville Heat Units. Dit zijn een aantal voorbeelden van de SHU schaal:

  • Zoete paprika: 0 SHU (geen pittigheid)
  • Jalapeño: 2.500 – 8.000 SHU
  • Cayennepeper: 30.000 – 50.000 SHU
  • Habanero: 100.000 – 350.000 SHU
  • Ghost Pepper: 800.000 – 1.041427 SHU
  • Carolina Reaper: 2.200000 + SHU
Pepers bewaren

Pepers bewaren

Je kan de pepers die je hebt geoogst op verschillende manieren bewaren. Je kan ze bijvoorbeeld invriezen of laten drogen.

 

Pepers invriezen

Voordat je de pepers kan invriezen, was je ze eerst goed onder de kraan. Laat ze daarna drogen. Als ze goed zijn gedroogd, kan je ze in de vriezer leggen.
Wanneer je de pepers wilt gebruiken in een gerecht, laat je ze ontdooien en snijd je ze daarna open om het steeltje, de zaadlijsten en de zaden te kunnen verwijderen. Laat de pepers daarna goed uitlekken en dep ze droog. De pepers zijn nu klaar om te kunnen worden verwerkt in je gerecht.

 

Pepers drogen

Drogen is een bewaarmethode die vroeger veel gebruikt werd. In warme landen worden pepers vaak buiten gedroogd, maar helaas is ons klimaat hier niet geschikt voor. Je kan daarom beter gebruik maken van een voedseldroger of de oven. Nadat de pepers gedroogd zijn, kan je er bijvoorbeeld peperolie of chilipoeder van maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.