Paprika's zijn er in allerlei kleuren en het is een leuke groente om te verbouwen in je moestuin. In deze blog vertel ik je alles over het zaaien, verzorgen en oogsten van paprika's.

Paprika's in verschillende kleuren

Wat zijn paprika's?

Paprika is familie van de peper en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Paprika is de benaming van de plant Capsicum annuum en het is ook de naam van de vrucht die aan de plant groeit. Dit hoeven niet perse paprika's te zijn maar kunnen ook bepaalde chilipepers zijn. De paprika wordt gekweekt in verschillende kleuren. Rode, groene, oranje en gele paprika's zijn de meest bekende kleuren, maar er bestaan ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika's. Naast de verschillende kleuren paprika's, zijn er ook verschillende soorten paprika's.

 

Welke soorten paprika's zijn er

Er zijn allerlei verschillende soorten paprika's, waarvan deze vier soorten de meest bekende zijn:

  • Blokpaprika: de blokpaprika is de paprika die je het meeste ziet in de supermarkt of bij de groenteboer, met een dikke wand en vierkante vorm. Deze paprika wordt vaak gebruikt om te vullen, door de salade of om mee te koken. 
  • Puntpaprika: de puntpaprika is een lange, dunne paprika. De smaak van de puntpaprika is zoeter dan de smaak van de blokpaprika. De puntpaprika wordt vaak als snack gegeten of geroosterd. 
  • Mini-paprika's: de naam zegt het eigenlijk al, de mini-paprika is een kleine variant van de paprika. De smaak is vaak zoet en de mini-paprika wordt daarom vaak gegeten als snack of door een salade. 
  • Snackpaprika: de snackpaprika is een soort die extra zoet is. De snackpaprika is meestal klein en heeft vaak een felle kleur.

 

Wanneer kan je paprika zaaien

Paprikazaden hebben veel warmte nodig om te ontkiemen. Ze ontkiemen het beste bij een temperatuur boven de twintig graden Celsius. Als je een verwarmde kweekbak en groeilampen hebt, kan je in januari al beginnen met het voorzaaien van paprika's. Heb je deze niet, dan kan je vanaf eind februari beginnen met het voorzaaien. Gebruik hiervoor een kweekkas met deksel. Denk eraan dat paprika's veel tijd nodig hebben om rijpe vruchten te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om vroeg te beginnen met voorzaaien. 

 

Hoe moet ik paprika's zaaien

Paprika's moeten binnen worden voorgezaaid in een kweekkas. Het is buiten namelijk niet warm genoeg om de zaden te laten ontkiemen. Ik vertel je hieronder hoe ik te werk ga bij het zaaien van paprika's

 

Voorzaaien van paprika's

Zaai de paprika vanaf eind februari uit op een zaaibedje onder glas of plastic. Je kunt bijvoorbeeld een kweekkasje gebruiken om de paprika's in te laten groeien. Ik gebruik zelf een mengsel van twee delen biologische zaai-en stekgrond en één deel vermiculiet. In deze mix zit genoeg voeding voor een goede groeistart van de paprika's. Vermiculiet houdt de mix voldoende vochtig. De paprika doet het verder goed op iedere grondsoort, als deze maar een goede structuur en voldoende voeding bevat.
Zaai de paprikazaden niet te diep, ze hebben namelijk licht nodig om te ontkiemen. Een zaaidiepte van een halve tot één centimeter werkt het beste. Zaai de zaden op een onderlinge afstand van ongeveer drie centimeter, zodat de zaailingen niet met elkaar hoeven te concurreren voor voeding en licht. Zet de kweekkas op een warme, lichte plaats zoals de vensterbank. 

 

Verzorgen van zaailingen

Paprikazaden ontkiemen alleen bij voldoende warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur te zorgen. Bij twintig tot tweeëntwintig graden duurt het ongeveer drie weken voordat de zaden ontkiemen. Bij een temperatuur onder de achttien graden stopt het kiemproces van de paprika's. Het proces gaat verder nadat de temperatuur weer voldoende gestegen is. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Als de grond te nat is, kunnen de zaailingen gaan schimmelen. 

 

Verspenen van paprika's

Zodra de paprikaplantjes vier of meer blaadjes hebben, zijn ze klaar om te verspenen. Zet elk plantje in een potje met potgrond of compost of een mengsel hiervan. Zet elk plantje tot aan de onderste blaadjes in de grond. De plantjes gaan dan ruim wortelen en blijven steviger staan. Verspenen lukt vaak goed met een verspeenset. Na het verspenen mogen de paprika’s naar een zo licht mogelijke plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn met veel zonlicht. Zet ze in een verwarmde kamer. Let er wel op dat ze niet te lang te warm staan als de dagen nog kort en donker zijn. De zaailingen worden dan lang en dun. Als je merkt dat je paprika's naar het licht gaan groeien, kan je ze het beste elke dag een kwartslag draaien. Zo blijven ze mooi recht. 

Uitplanten van paprika's

Wanneer de paprikaplanten ongeveer vijftien centimeter groot zijn, is het tijd om ze te laten afharden. Zo laat je de planten wennen aan de buitentemperatuur en maak je ze sterk genoeg om de overgang van binnen naar buiten te overleven. Nadat de paprika's voldoende zijn afgehard, mag je ze buiten uitplanten. Doe dit echter pas na 15 mei (IJsheiligen), zodat er weinig kans meer is op nachtvorst.
Pas bij het uitplanten op dat je de wortels van de paprika's niet beschadigt, want dat leidt tot een stilstand in de groei. Kies voor het uitplanten een plaats naast goede buren van paprika's en vermijd de slechte buren

 

Je zult zien dat de paprika's de eerste weken maar langzaam groeien. Dit komt doordat ze het beste groeien bij een temperatuur boven de twintig graden en zo warm is het niet altijd in mei. De eerste bloemen die de paprikaplant aanmaakt kan je het beste verwijderen. Zo kan de plant zijn energie gebruiken om eerst groter en sterker te worden, voordat alle energie wordt gebruikt voor het laten groeien van de paprika's. 

 

Goede en slechte buren van paprika

Elke groentesoort doet het beter naast bepaalde groentesoorten en minder goed naast andere soorten groentes. Dit noemen we de goede een slechte buren van de groente. Goede buren van paprika's zijn afrikaantjes, asperges, kolen, Oost-Indische kers en peterselie. Slechte buren van paprika's zijn aardappels en tomaten.

Gele en rode paprika's

Paprika planten verzorgen

Paprika’s hebben doorgaans niet zoveel verzorging nodig. De belangrijkste elementen voor het groeien van een paprika zijn een zonnige, lichte plek met voldoende water en warmte. Je kan de groei van de paprika's extra stimuleren door een aantal weken na het uitplanten mulch zoals stro of hooi lang de paprikaplant verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt. Ook kan je de paprikaplant voeding geven, zoals Cellmax Grow tijdens de groei van de plant en Cellmax Bloom wanneer de plant vruchten geeft. Let op dat je de paprika's niet te veel voeding geeft. Voeding zorgt er wel voor dat de planten groot worden en veel bladeren krijgen, maar er zullen weinig paprika's aan de planten groeien. Je kan de paprika's helpen stevig te staan door ze aan een stok te binden. 

 

Paprika's toppen

Als de paprikaplant zich aan de top heeft uitgesplitst, kan je de paprika toppen. Dit betekent dat je één van de twee toppen van de plant afhaalt. Laat de grootste en meest sterke top zitten en haal de andere top er af. 

 

Hoe lang duurt het groeien van een paprika?

Voor het kweken van paprika's heb je geduld nodig: het duurt enkele maanden voordat de vruchten rijp zijn om te oogsten. De groene paprika's zijn het snelst te oogsten: ongeveer vier maanden na het zaaien. Bij alle andere kleuren paprika's duurt het langer voordat je kan oogsten. Dit komt doordat alle paprika's eerst groen worden en daarna verkleuren naar de daadwerkelijke kleur. Gemiddeld duurt het minimaal vijf maanden voordat je een gekleurde paprika kunt oogsten. 

 

Paprika's oogsten

De paprika is klaar om te oogsten als hij de juiste kleur heeft en groot genoeg is geworden. Je kan zachtjes in de paprika knijpen om te voelen of deze stevig genoeg is. Oogst de paprika's door ze met een knipschaar met een stukje steel van ongeveer één centimeter van de plant te knippen.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Tomaten in de moestuin: de beste tips
Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?
Pepers zaaien: de beste tips
Verspenen: hoe doe je dat?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.