Zes exotische groentes die je kan voorzaaien in maart

Je kan in maart al beginnen met het voorzaaien van allerlei soorten groentes. Naast de bekende Nederlandse groentes zoals wortelen en spinazie, kan je ook al een start maken met het voorzaaien van exotische groentes. Lijkt het jou leuk om dit jaar ook exotische groentes te verbouwen? Lees dan gauw verder met welke soorten je deze maand al kunt beginnen! 

1. Kiwano, hoornkomkommer

De kiwano is een komkommersoort met een friszoete smaak. De smaak kan je het beste vergelijken met een combinatie van banaan en citroen.

Je kan de kiwano in potjes voorzaaien in maart en april. De plantjes groeien het beste bij een temperatuur van 22 tot 25 graden, dus je kan ze het beste in een kweekkasje in de vensterbank zetten. Na ongeveer vier weken zijn ze groot genoeg om uit te planten in een kas. Om vruchten te krijgen moeten de vrouwelijke bloemen worden bestoven. Dit kan je het beste met de hand doen. Denk er wel aan om de plant op te binden, de kiwano is namelijk een klimmer. In september en oktober kan je de kiwano's oogsten.

Het is lekker om de kiwano te gebruiken in een fruitsalade of in een dessert. 

2. Citroengras, lemongrass

Als je van thee met een frisse citroensmaak houdt, is citroengras leuk om te kweken. Je kan de jonge bladeren en zachte kern van de stengels gebruiken om thee van te maken. Citroengras is geschikt om in een pot te kweken, zodat je de hele zomer kan genieten van je thee! Citroengras smaakt ook heerlijk in warme gerechten.

Je kan citroengras vanaf februari tot en met begin augustus binnen opkweken bij een temperatuur van minimaal 20 graden. Je kan citroengras het beste zaaien in een kweekkasje dat je in de vensterbank zet. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kan je deze het beste overplanten in een pot. Citroengras is niet vorstbestendig en door het in een pot te kweken, kan je citroengras laten overwinteren. Als je de stengels in oktober afknipt en de plant laat overwinteren, loopt de plant in het voorjaar weer uit.

3. Bayam, klaroen

Bayam ken je misschien ook wel onder de naam Chinese spinazie. Bayam lijkt erg veel op spinazie en ook de smaak is vergelijkbaar. De smaak van bayam is iets zachter dan de smaak van spinazie. Je kan de bladeren en de jonge stengels van bayam in je gerechten verwerken. Bayam past bijvoorbeeld goed in roerbakgerechten. 

Bayam kan je vanaf half maart binnen uitzaaien. Bayam houdt er niet van om verpot te worden, dus je kan het beste voorzaaien in perspotjes of turfpotjes. Deze potjes kan je namelijk direct in de grond plaatsen wanneer de bayamplantjes groot genoeg zijn. Bayam hoef je niet per se in de kas te kweken, de planten doen het ook goed in de volle grond. Als de plant ongeveer 25 centimeter hoog is, kan je deze oogsten door de stengels net boven de grond af te snijden. De plant zal daarna weer aangroeien. Op deze manier kan je meerdere keren van de bayam planten oogsten. 

4. Pepino, meloenpeer

Voor de pepino heb je wat geduld nodig. Het duurt namelijk negen maanden voordat je kan oogsten! Deze meloenpeer is zacht van smaak en kan je gebruiken als fruit, in een salade of door een ragout.

Je kan vanaf maart beginnen om de pepino binnen voor te zaaien in een kweekkasje dat je in de vensterbank zet. Na half mei kan je de pepino uitplanten in de kas. Vanaf december kan je de pepino’s oogsten. Let erop dat je de plant vorstvrij laat overwinteren, de pepino is namelijk niet winterhard. 

Je kan de pepino ook binnen laten staan. De plant heeft mooie bladeren en is daardoor ook populair als sierplant. Als je de pepino als binnenplant wilt gebruiken, kan je de plantjes vanaf mei uitplanten in een grote pot. 

5. Aspergesla, stengelsla

Aspergesla lijkt op een combinatie van sla en asperge: de bladeren van sla en de steel van een asperge. De bladeren van de aspergesla zijn vrij hard, dus deze kan je beter niet eten als een salade. Het is wel lekker om de bladeren gestoofd te eten. De steel kan je rauw eten, kort blancheren of wokken. De schil van de steel is vrij dik, dus let op dat je deze goed schilt.  

Aspergesla kan je vanaf maart binnen voorzaaien in een kasje. Je kan er ook voor kiezen om in maart direct op de plaats van bestemming te zaaien. Vanaf mei kan je beginnen met oogsten. Dit doe je door de onderste bladeren van de stam te verwijderen. Als de aspergesla ongeveer veertig centimeter hoog is, kan je de hele plant oogsten. 

6. Tomatillo, Mexicaanse aardkers

Door de naam denk je misschien dat een tomatillo een kleine tomaat is, maar dat klopt niet helemaal. Hoewel de tomaat en de tomatillo wel familie van elkaar zijn, is de smaak niet te vergelijken. Als je de tomatillo oogst wanneer deze nog groen is, is de smaak zurig en wrang. Als je wacht met oogsten totdat de tomatillo geel is geworden, heeft hij een veel zoetere smaak. Het is lekker om de tomatillo te verwerken in een fruitsalade, saus of soep. De vruchten van de tomatillo groeien in een kleine, papierachtige lampion. Deze verwijder je voordat je de tomatillo opeet. 

Tomatillo zaai je vanaf maart binnen voor in een kasje. In mei is het tijd om de tomatillo buiten uit te planten. Je kan de tomatillo ook in een grote pot zetten. Je kan de tomatillo het beste op een zonnige plek zetten, want hoe meer zon, hoe zoeter de vruchten. Houd er rekening mee dat de plant ongeveer een meter groot kan worden. Vanaf september kan je beginnen met het oogsten van de tomatillo's. 

Heb jij ook al exotische groentes gezaaid? Of heb je tips voor leuke exotische groentes om te kweken? Laat het weten in de reacties!

 

Deze blogs vind je vast ook interessant

Acht dingen die je kan doen in je moestuin in maart
Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?

Reactie plaatsen

Reacties

Liselotte Kooi
9 maanden geleden

Hallo, ik heb het nieuwe kweekpotje ontvangen. Wat een verrassing dat er zaden bij zaten, zo leuk! Dank je wel.
Groet, Liselotte

Moestuinierder.nl
9 maanden geleden

Bedankt voor je bericht! Geniet van je nieuwe kiemgroenten.
Groetjes Ronald