Wat kan je zaaien in maart?

Maart is een goede maand om te beginnen met het zaaien van vele soorten groenten, kruiden en bloemen. Natuurlijk hebben we in de maanden hiervoor al leuke dingen gedaan die te maken hebben met moestuinieren, maar in de maand maart kun je echt bezig in je moestuin. In deze blog vertel ik je wat je kunt zaaien in maart.

Wat kan ik binnen voorzaaien in maart?

In maart kun je verschillende soorten groenten, kruiden en bloemen binnen voorzaaien. Het is belangrijk om te onthouden dat zaailingen in huis voldoende licht, water en voedingsstoffen nodig hebben om gezond en sterk te worden. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van soorten die je binnen kunt voorzaaien in maart. 

 

Tomaten

Veel moestuinierders beginnen met voorzaaien van tomaten in maart. Als je eerder dan maart wilt beginnen met het voorzaaien van tomaten, kan je het beste gebruik maken van een verwarmde kweekkas en kunstmatige verlichting. Ik ben zelf geen voorstander van deze manier van voorzaaien. Ik merk dat de tomaten minder sterk zijn en minder oogst geven. Ik zaai tomaten daarom liever pas in maart voor in een kweekbak met deksel. Het is dan al wat warmer en ook langer licht, waardoor de zaailingen veel sterker worden. Lees alles over tomaten in: Tomaten in de moestuin: de beste tips.

 

Paprika’s en pepers

Paprika’s en pepers kun je net zoals tomaten vroeg zaaien als je een verwarmde kweekkas en kunstmatige verlichting hebt. Maar als je dit niet hebt, is maart nog steeds een goede maand om hier mee te beginnen! Ik zaai paprika's en pepers het liefste in maart voor in een kweekbak met deksel. Meer informatie over het zaaien van pepers lees je in: Pepers zaaien: de beste tips

 

Koolsoorten

In maart kun je bijvoorbeeld broccoli en rode kool binnen voorzaaien. Wanneer de zaailingen twee kiemblaadjes en twee echte blaadjes hebben, kun je ze verspenen naar grotere potjes. Het voordeel van voorzaaien van kolen is dat je iets eerder in het seizoen van je kolen kunt oogsten. Koolsoorten zoals boerenkool en spruitjes, die het lekkerst smaken nadat het heeft gevroren, kun je beter later zaaien.

 

Kruiden

Basilicum, bieslook en peterselie kun je in maart binnen voorzaaien. Je hebt binnen enkele weken verse kruiden om in je gerechten te verwerken. 

 

Bloemen

Ook een aantal bloemensoorten zoals afrikaantjes, goudsbloemen en zonnehoed kun je voorzaaien in maart. 

 

Wat kan ik buiten zaaien in maart?

In maart kun je ook al een aantal soorten groenten en kruiden buiten zaaien. Hierna geef ik een aantal voorbeelden van groentes en kruiden die je buiten kunt zaaien in maart. 

 

Slasoorten

Verschillende slasoorten zoals kropsla, krulsla en rucola kunnen in maart buiten worden gezaaid. De bladeren van sla kunnen variëren van groen tot rood, afhankelijk van de soort. Als je sla meerdere keren voorzaait, met bijvoorbeeld twee weken tussen de zaaimomenten, kan je lange tijd genieten van een verse salade uit je eigen moestuin. 

 

Snijbiet

Snijbiet is en bladgroente met grote groene bladeren en een kleurrijke steel. De steel van snijbiet kan bijvoorbeeld rood, geel of roze zijn. Snijbiet is één van de gezondste groentes die er zijn. Snijbiet wordt vaak gestoofd of gekookt. 

 

Radijs

Ook radijzen kunnen in maart al buiten worden gezaaid. Radijzen zijn leuk om voor te zaaien met kinderen, omdat ze erg snel groeien en daardoor snel kunnen worden geoogst. Radijzen hebben een licht pittige smaak. Ze worden vaak als snack gegeten of worden verwerkt in een salade. 

 

Wortels

Wortels kun je vanaf half maart buiten zaaien. Wortels hebben wel een lange groeiperiode nodig voordat je ze kunt oogsten: wel dik drie maand! Ik maak zelf vaak een mix van wortel- en radijszaden. Deze mix zaai ik vervolgens in regels. Dit doe ik om te voorkomen dat de wortels per ongeluk worden om geschoffeld, iets wat bij ons in de moestuin al eerder is gebeurd. 

 

Doperwten

Doperwten kunnen ook buiten worden gezaaid in maart. Ze doen het goed door de koelere periodes in maart. Doperwten groeien graag omhoog, dus zaai ze naast een rek of gaas. Ik laat ze zelf altijd langs kippengaas groeien. 

 

Kruiden

Bieslook, kamille en peterselie kunnen vanaf maart buiten worden gezaaid. Deze kruidensoorten zijn wel gevoelig voor vorst, dus let nog wel een beetje op als het vriest. Je kan de zaailingen bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of stro.

 

Zoals je hebt gezien, is er genoeg te zaaien in maart. Het moestuinseizoen is nu echt begonnen! Bekijk het complete overzicht van de moestuinzaden die je kunt zaaien in maart in onze zaaikalender

 

Dit vind je vast ook interessant:

Zaaikalender maart
Zes exotische groenten die je kan voorzaaien in maart
Acht dingen die je kan doen in je moestuin in maart
Hoe kan je zaaien in de moestuin?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.