• Gratis verzending vanaf € 50,- (NL)
 • Zaden al verzonden vanaf € 0,99 (NL)
 • Gratis bezorgd in Stadskanaal, Drouwenermond en Gasselternijveenschemond
 • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld en op voorraad? Vandaag verzonden

Wat kan je in de moestuin doen in april?

Met het fijne lenteweer is het buiten goed werken! De regen is ook goed voor je moestuin want de toplaag van de grond wordt snel droog. De dorre wintertuin zal nu snel veranderen in een groene oase. Binnenkort kunnen we al de eerste groentes oogsten en nog een paar dagen wachten en dan gaan de eerste fruitbomen al bloeien! Wil je weten wat je deze maand in de moestuin kan doen? Lees dan gauw verder!

 • Onkruid weghalen

Zorg ervoor dat je moestuin netjes blijft. Als je nu al begint met het verwijderen van onkruid, zul je zien dat je hier later in het moestuinseizoen minder last van hebt. Als je onkruid gaat wieden op de plaatsen waar je hebt voorgezaaid, moet je natuurlijk wel goed opletten dat je niet per ongeluk je net ontkiemde moestuinplantje weghaalt!

 

 • Verbeter je moestuingrond met compost

Het is nog steeds niet te laat om je moestuingrond voedzamer te maken met compost. Let daarbij wel op de voedingsbehoefte van de moestuinplanten die je wilt verbouwen. Courgette en pompoen groeien bijvoorbeeld goed op voedingsrijke grond, maar wortels en sla doen het juist beter op grond met minder voeding. 

 

 • Ga op slakkenjacht

Slakken zijn opruimers en eten dode bladeren, maar als ze niet genoeg dode bladeren kunnen vinden, doen ze zich tegoed aan je moestuinplantjes! Na één nacht zie je dan niks meer terug van je jonge moestuinplantjes. Probeer slakken daarom bij je moestuinplanten weg te houden. Je kunt ze vangen of afweren met slakkentape.  

 

 • Let op het weerbericht

Hoewel het overdag al aangenaam kan zijn, kan het in april nog steeds vriezen 's nachts. Let daarom goed op de voorspellingen over de temperatuur. Als het gaat vriezen, kan je de moestuinplanten die niet tegen vorst kunnen, het beste afdekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een kweekstolp of tunnelkas

 

 • De eerste oogst

Als je al vroeg je rucola en radijsjes hebt gezaaid, kan je vanaf deze maand beginnen met oogsten!

Radijsjes
 • Zaaien, zaaien en nog eens zaaien

In april zijn er volop zaden die kunnen worden gezaaid! Je leest hier wat mijn favorieten soorten zijn om te zaaien. Of kijk in onze zaaikalender welke soorten je deze maand kan zaaien. 

 

 • Geef je zaailingen water!

Door de stijgende temperatuur en doordat de zon meer gaat schijnen, droogt de grond sneller uit. Let er daarom goed op dat je op tijd water geeft. Het beste is om dat van onderaf te doen. Zo zorg je ervoor dat de wortels dieper wortelen. Je moestuinplanten komen dan vanzelf sterker in de grond te staan.

 

 • Voorkom dat je zaailingen slungelig worden

Als je ziet dat je zaailingen wat slungelig beginnen te worden, kan je ze het beste dichter bij het raam zetten. Ze krijgen dan namelijk te weinig direct zonlicht. Staan je zaailingen wel op een zonnige plek en gebeurt het toch? Draai de potjes dan regelmatig, zodat de plantjes van alle kanten licht krijgen. Zo worden ze uiteindelijk sterker en doen ze het beter wanneer je ze uiteindelijk buiten gaat planten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Mennie
8 maanden geleden

Fijn om deze informatie zo te lezen. Lekker duidelijk en kort. Blij met de tips.