Wat kan je in de moestuin doen in april?

Met het fijne lenteweer is het buiten goed werken! De regen is ook goed voor je moestuin want de toplaag van de grond wordt snel droog. De dorre wintertuin zal nu snel veranderen in een groene oase. Wil je weten wat je allemaal in de moestuin kan doen in april? Lees dan gauw verder!

Rucola oogsten in april

1. Onkruid weghalen

Zorg ervoor dat je moestuin netjes blijft. Als je nu al begint met het verwijderen van onkruid, zul je zien dat je hier later in het moestuinseizoen minder last van hebt. Als je onkruid gaat wieden op de plaatsen waar je hebt voorgezaaid, moet je natuurlijk wel goed opletten dat je niet per ongeluk je net ontkiemde zaailingen weghaalt!

 

2. Verbeter je moestuingrond met compost

Het is nog niet te laat om je moestuingrond voedzamer te maken met compost. Let daarbij wel op de voedingsbehoefte van de moestuinplanten die je wilt verbouwen. Courgette en pompoen groeien bijvoorbeeld goed op voedingsrijke grond, maar wortels en sla doen het juist beter op grond met minder voeding. 

 

3. Ga op slakkenjacht

Slakken zijn opruimers en eten dode bladeren, maar als ze niet genoeg dode bladeren kunnen vinden, doen ze zich tegoed aan je moestuinplantjes! Na één nacht zie je dan niks meer terug van je jonge zaailingen. Probeer slakken daarom bij je moestuin weg te houden. Je kunt ze vangen of afweren met slakkentape.  

 

4. Let op het weerbericht

Hoewel het overdag al aangenaam kan zijn, kan het in april nog steeds vriezen 's nachts. Let daarom goed op de weersvoorspellingen. Als het gaat vriezen, kan je de moestuinplanten die niet tegen vorst kunnen, het beste afdekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met vliesdoek

 

5. De eerste oogst

Als je al vroeg je rucola en radijsjes hebt gezaaid, kan je vanaf deze maand beginnen met oogsten!

 

6. Zaaien, zaaien en nog eens zaaien

In april zijn er volop zaden die kunnen worden gezaaid! Je leest hier wat mijn favorieten soorten om te zaaien in april zijn. Of lees wat je kan zaaien in april.  

 

7. Geef je zaailingen water!

Door de stijgende temperatuur en doordat de zon meer gaat schijnen, droogt de grond sneller uit. Let er daarom goed op dat je op tijd water geeft. Het beste is om dat van onderaf te doen. Zo zorg je ervoor dat de wortels dieper wortelen. Je moestuinplanten komen dan vanzelf sterker in de grond te staan.

 

8. Voorkom dat je zaailingen slungelig worden

Als je ziet dat je zaailingen wat slungelig beginnen te worden, kan je ze het beste dichter bij het raam zetten. Ze krijgen dan namelijk te weinig direct zonlicht. Staan je zaailingen wel op een zonnige plek en gebeurt het toch? Draai de potjes dan regelmatig, zodat de plantjes van alle kanten licht krijgen. Zo worden ze sterker en doen ze het beter wanneer je ze uiteindelijk buiten gaat planten. 

 

Zoals je ziet is er genoeg te doen deze maand. Wil je meer lezen over wat je allemaal kan zaaien? Bij de links hieronder vind je hier meer informatie over. 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Vijf makkelijke theekruiden die je kan zaaien in april
Wat kan je zaaien in april?
Zaaikalender april

Reactie plaatsen

Reacties

Mennie
een jaar geleden

Fijn om deze informatie zo te lezen. Lekker duidelijk en kort. Blij met de tips.