Vijf makkelijke theekruiden die je kan zaaien in april

Vind jij verse kruidenthee ook zo lekker? Hoe leuk is het dan om de kruiden voor je thee uit je eigen tuin te halen! Je kan in april al met deze vijf kruidensoorten beginnen, zodat je de hele zomer van verse kruidenthee kunt genieten. Deze soorten zijn ook geschikt om te drogen. Zo kan je zelfs na de zomer nog genieten van je eigen thee!

Verse muntthee

1. Munt

Munt is waarschijnlijk de meest populaire kruidenthee. Munt heeft een sterke pepermuntsmaak en smaakt heerlijk in een warme of koude thee. Je kan de blaadjes en de toppen van de stengels gebruiken. De smaak is het meest sterk als je oogst voordat munt in de bloei staat. Oogsten kan je het beste doen op een droge, warme dag.
Je kan munt het beste in een pot laten groeien. Munt is namelijk een woekerplant en voor je het weet staat het in je hele tuin! Zet de pot op een zonnige plaats, of op een plekje in de halfschaduw. 

 

2. Lavendel

Van lavendel kan je een zoete, aromatische thee maken. Je kan lavendelthee beter niet te lang laten trekken, want dan krijgt het een bittere smaak. Drie minuten is voldoende. Voor de thee oogst je de bloemen wanneer ze net open zijn. Net als bij munt kan je dit het beste doen op een droge, warme dag. De jonge blaadjes van lavendel kan je ook in je thee doen. Lavendel kan je zowel in je tuin als in een pot laten groeien. Lavendel houdt van veel zon en warmte, dus houd daar rekening mee bij het poten.

3. Citroenmelisse

Met citroenmelisse maak je een kruidige thee die naar citroen smaakt. Gebruik jonge blaadjes van takken die niet bloeien. Deze blaadjes hebben de sterkste smaak. Citroenmelisse is een makkelijke plant die goed groeit op elke plaats met een beetje zon. Citroenmelisse doet het goed in de tuin, maar ook in een pot.

 

4. Kamille

Kamillethee heeft een bloemige, zoete smaak. Je maakt het van de bloemen en de blaadjes. Oogsten doe je het beste als de bloemetjes half open zijn. Kies hiervoor een warme middag uit. In je tuin groeit kamille het beste op een zonnige plaats. Kamille zaait zichzelf uit; na een jaar zul je zien dat overal nieuwe plantjes beginnen te groeien!

5. Salie

Saliethee is een wat minder bekende kruidenthee, die een iets bittere smaak heeft. Als je daar wat minder van houdt, is het lekker om salie te combineren met citroenmelisse of munt. Voor saliethee gebruik je de jonge blaadjes van het uiteinde van de takken. Salie groeit goed op een zonnige plaats in je tuin. Je kan de plant in de grond zetten, maar salie doet het ook goed in een pot.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Wat kan je zaaien in april?
Mijn top 10 leukste zaden om te zaaien in april
Wat kan je in de moestuin doen in april?
Zes geneeskrachtige kruiden voor in je moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.