Zes geneeskrachtige kruiden voor in je moestuin

Tegenwoordig hebben we natuurlijk dokters, ziekenhuizen en medicijnen maar vroeger moesten de mensen zelf hun eigen “medicijnen” maken. Vaak werd daarbij gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van kruiden. Deze recepten en geneeskrachtige kruiden gebruiken we nu nog steeds. In deze blog vertel ik je over zes geneeskrachtige kruiden die je zelf kunt kweken in je moestuin.

Geneeskrachtige kruiden in de moestuin

De geneeskrachtige werking van koriander

Koriander is door de eeuwen heen gebruikt als geneeskrachtige kruid. Koriander kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en bevordert de eetlust. De zaden van koriander kun je gebruiken om thee van te maken. Voeg daarvoor één eetlepel geplet korianderzaad toe aan 250 milliliter kokend water. Laat dit vijf minuten trekken. Koriander werkt vooral goed voor kinderen met diarree.

 

De geneeskrachtige werking van dille

Dille is niet alleen populair in de keuken, maar werkt ook goed als geneeskrachtig kruid. Het woord dille betekent sussen of kalmeren. Dille is vooral goed tegen misselijkheid en bevordert de spijsvertering. Dille takjes passen goed bij diverse visgerechten. De zaden van dille kun je goed gebruiken als thee of als gekoeld dille water. Voeg hiervoor twee eetlepels geplet zaad toe aan 250 ml kokend water en laat dit vijf  minuten staan. Als je hier dille water van wilt maken zet je het na vijf minuten in de koelkast.

 

De geneeskrachtige werking van bieslook

Bij bieslook denk je niet gauw aan geneeskrachtig, maar toch is bieslook een geneeskrachtige kruid. Bieslook helpt voor het herstel van het ijzergehalte in het bloed en bestrijdt bloedarmoede. Bieslook hoef je niet te weken in water of uitwendig te smeren. Van bieslook eet je gewoon één spriet per dag.

 

De geneeskrachtige werking van munt

Munt is één van de meest gedronken verse theesoorten ter wereld. Munt staat bekend om de verkoelende en verfrissende smaak. Pepermunt wordt traditioneel gebruikt vanwege de spijsvertering bevorderende eigenschappen. Munt kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals winderigheid en buikkrampen. Pepermuntolie wordt ook verwerkt in verschillende producten vanwege zijn verkoelende en kalmerende effect op de huid, zoals bijvoorbeeld bij hoofdpijn of spierpijn. Gebruik voor het maken van muntthee twee takjes munt in 250 ml heet water en laat dit vier tot zeven minuten trekken.

 

De geneeskrachtige werking van basilicum

Heerlijke pesto, daar denk ik als eerste aan als ik het over basilicum heb. Maar basilicum is ook een kruid met een geneeskrachtige werking. Basilicum wordt gebruikt bij griep en verkoudheid. Basilicum heeft een stimulerende werking en bevordert de weerstand tegen infecties.

 

De geneeskrachtige werking van citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruidensoort die sterk naar citroen ruikt. Citroenmelisse heeft een sterke antivirale en bacteriedodende werking. Citroenmelisse is geschikt om te gebruiken bij diverse soorten huiduitslag. Als tinctuur kan je citroenmelisse gebruiken bij zenuwstoringen en prikkelbaarheid. Citroenmelisse kan helpen als je last hebt van paniekaanvallen en hartkloppingen, omdat het een kalmerende werking heeft.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Zes exotische groentes die je kan voorzaaien in maart
Vijf makkelijke theekruiden die je kan zaaien in april

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.