Wat kan je zaaien in april?

De koude wintermaanden zijn nu voorbij, maar natuurlijk blijft de kans op vorst nog tot en met half mei bestaan. Veel moestuinierders beginnen nu met het zaaien van bloemen, kruiden en groentes. In deze blog laat ik een aantal soorten zien die je kan zaaien in april.

Buiten zaaien in april

Wat kan ik binnen voorzaaien in april?

In april kan je verschillende groentesoorten binnen voorzaaien. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden. 

 

Komkommers

Als je komkommers uit de winkel waterig en saai vindt, probeer dan dit jaar je eigen komkommers te kweken. Je zult merken dat komkommers uit je eigen tuin een veel betere smaak hebben. Ze smaken veel meer naar komkommer dan de komkommers uit de winkel. Je kan de komkommer voorzaaien in een kweekkas tot half april. In mijn blog Komkommers kweken in de moestuin lees je alles over komkommers in de moestuin.

 

Bonen

Sperziebonen kun je in april alvast voorzaaien. Hierdoor heb je wanneer IJsheiligen (15 mei) voorbij is gelijk al plantjes om te poten, waardoor je de sperziebonen eerder kunt oogsten. Ik gebruik deep rootrainers om de boontjes in voor te zaaien. De deep rootrainers zorgen ervoor dat de zaailingen een sterk ontwikkeld wortelstelsel krijgen. Door de makkelijke manier waarop je de kweekcellen van de rootrainers kan openen, kunnen de plantjes makkelijk worden verspeend, zonder dat de wortels beschadigd raken. 

 

Watermeloen

Ook de watermeloen kan je binnen voorzaaien in april. Watermeloenen zijn sappige zoete vruchten, die van veel warmte houden. De watermeloen plant je daarom het beste uit in een kas. 

 

Wat kan ik buiten zaaien in april?

In april kunnen verschillende groentes en kruiden buiten worden gezaaid. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

 

Prei

April is een goede maand om prei te zaaien. Als je de juiste preisoort kiest en deze in april zaait, kan je hiervan oogsten vanaf de komende winter tot in de lente. Nadat de zaden zijn ontkiemd en de zaailingen ongeveer vijftien centimeter hoog zijn, moeten ze worden verplaatst. De zaailingen moeten in afzonderlijke gaten worden uitgeplant, elk ongeveer vijftien centimeter diep. 

 

Bieten

De biet is een mooie, veelzijdige groente die vaak wordt gezaaid in de moestuin. Er zijn verschillende kleuren: rode bieten, chioggia's, gele bieten en zelfs witte bieten. Bieten houden er niet van om verspeend te worden. Zaai ze daarom direct op de juiste plaats en dun eventueel iets uit. 

 

Tuinbonen

Tuinbonen houden niet van een te warme bodem, maar meer van koele omstandigheden. April is daarom een zeer geschikte maand op de tuinbonen te zaaien. Je leest alles over tuinbonen in mijn blog Tuinbonen kweken in de moestuin.

 

Boerenkool

Vanaf april kan je boerenkool buiten in de volle grond zaaien. Als de zaailingen ongeveer vijf tot zes weken oud zijn, kun je ze verplanten. Boerenkool is het lekkerst wanneer de nachtvorst er overheen is geweest, dan komen er meer suikers vrij. Wacht dus met oogsten tot na de nachtvorst. 

 

Zoals je ziet, kan je al heel veel soorten zaaien in april. Dat is één van de redenen waarom ik april een erg leuke moestuinmaand vind. In onze zaaikalender vind je een overzicht van alle soorten die je binnen en buiten kunt zaaien in april.

 

Lees deze blogs voor meer moestuininspiratie voor de maand april:

Wat kan je in de moestuin doen in april?
Vijf makkelijke theekruiden die je kan zaaien in april
Mijn top 10 leukste zaden om te zaaien in april

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.