• Gratis verzending vanaf € 50,- (NL)
  • Zaden al verzonden vanaf € 0,99 (NL)
  • Gratis bezorgd in Stadskanaal, Drouwenermond en Gasselternijveenschemond
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld en op voorraad? Vandaag verzonden

Wat kan je zaaien in april?

Komkommers

Als je komkommers uit de winkel waterig en saai vindt, zorg dan dat je dit jaar je eigen komkommers kweekt, want je zult merken dat komkommers uit je eigen tuin een veel betere smaak hebben. Ze smaken veel meer naar komkommer dan de komkommers uit de winkel.

Zaai de komkommer zaden voor in een kweekkas tot half april. Wacht tot midden tot eind april als je buitenrassen kweekt, deze kan je direct in de volle grond zaaien.

Zaai de zaden in individuele kleine potten met compost van goede kwaliteit, ongeveer 1-1,5 cm diep, en leg elk zaadje op zijn kant. Giet water op de compost en zet de potten in een verwarmde kweekbak op ongeveer 21 graden. 

Komkommer Marketmore

Prei

Prei is perfect om in april te zaaien. Prei is een geweldige wintergroente en als je een goede prei soort kiest en het zaad nu zaait, kunnen ze de komende winter tot in de lente worden geoogst.

Het zaad kan direct in goed geharkte grond worden gezaaid, ongeveer 12-15 cm diep met rijen ongeveer 30 cm uit elkaar. Preizaad heeft twee tot twee en een halve week nodig om te ontkiemen. Je kan dit iets versnellen door af te dekken met een kweektunnel. 
Zodra de planten ongeveer 15 cm hoog zijn, moeten ze worden overgeplant in afzonderlijke gaten, elk ongeveer 15 cm diep en 20-25 cm uit elkaar langs de rijen. Ja, je zult het gevoel hebben dat je ze levend begraaft, maar dat maakt de heerlijke witte 'schacht'. Volle prei zou je na 30 weken of misschien iets langer moeten kunnen oogsten.

Bonen

Sperziebonen kun je in april alvast voorzaaien. Hierdoor heb je wanneer ijsheiligen (15 mei) voorbij is gelijk al plantjes om te poten, waardoor je de sperziebonen eerder kunt oogsten.

Ik gebruik 'Deep Rootrainers' om de boontjes in voor te zaaien. De Deep Rootrainers zorgen ervoor dat de plantjes een sterk ontwikkeld wortelstelsel krijgen en door de makkelijke manier waarop de kweekcellen van de Rootrainers te openen zijn, kunnen de plantjes makkelijk naar de moestuin worden verplaatst, zonder dat de wortels beschadigd raken. 
Het is niet nodig om het zaad vooraf te weken, zaai de boon ongeveer 0,5-1 cm diep in zaai- en stekgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en het duurt ongeveer tien dagen voordat er ontkiemde boontjes verschijnen, mogelijk zelfs eerder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.