• Gratis verzending vanaf € 35,- (NL)
  • Zaden al verzonden vanaf € 0,99 (NL)
  • Gratis bezorgd in Stadskanaal, Drouwenermond en Gasselternijveenschemond
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld en op voorraad? Vandaag verzonden

Zes dingen die je in mei kan doen in je moestuin

De maand mei vind ik één van de leukste maanden in het moestuinseizoen. De temperatuur loopt steeds verder op en halverwege de maand kunnen de groentes en kruiden die gevoelig zijn voor vorst ook buiten worden uitgeplant. Hoewel het een oude “moestuinregel” is dat je vorstgevoelige plantjes na de vijftiende (IJsheiligen) buiten kan planten, is het verstandig om het weerbericht in de gaten te houden. Soms komt er toch nog nachtvorst voor na 15 mei, dus dan kan je beter even wachten met het uitpoten. Gelukkig zijn er tot die tijd nog genoeg andere dingen te doen in je moestuin. Dit zijn zes dingen die ik ga doen deze maand:

 

1. Kalk strooien in het kolenvak

Strooi nog wat kalk in het vak waar je de kolen gaat planten. Kolen houden van een kalkrijke bodem en je voorkomt hiermee schimmelziektes. 

 

2. Aardappels aanaarden

Als je aardappels omhoog komen, is het tijd om ze aan te aarden. Als de plantjes ongeveer tien centimeter hoog zijn, kan je voor de eerste keer aanaarden. Trek met een aanaarder rechte lijnen tussen de rijen aardappels. Zo bescherm je de aardappelplanten tegen nachtvorst en kan het water beter weglopen. Dat vermindert de kans op ziektes.

 

3. Buiten zaaien

Deze maand zijn er allerlei soorten groentes en kruiden die je buiten kunt zaaien. Bekijk mijn zaaikalender om inspiratie op te doen! Zaai ook wat bloemen in je moestuin. De bloemen trekken insecten aan die helpen bij het bestuiven van je moestuinplanten. 

 

4. Moestuinplantjes afharden

Zoals ik al eerder zei, kunnen de vorstgevoelige planten deze maand buiten worden gepoot. Maar voordat je dat kunt doen, is het belangrijk om de planten eerst af te harden. Zo kunnen de planten langzaam aan de buitentemperatuur wennen. Op deze manier worden de planten sterker en kunnen ze beter overleven wanneer je ze buiten plant. In mijn blog over afharden lees je hoe je het beste kunt afharden.

 

5. Buiten poten

Nadat je de moestuinplanten goed hebt laten afharden, is het tijd om ze in je moestuin te planten. Doe dit na 15 mei en kijk van tevoren altijd goed of er geen nachtvorst meer voorspeld wordt! Het zou zonde zijn dat je plantjes het niet overleven na een nacht met een temperatuur onder het vriespunt. Let bij het uitplanten ook op de behoefte van de soort, zoals bijvoorbeeld een plek in de zon of schaduw.  

 

6. Onkruid wieden

Ik zei het vorige maand ook al, maar blijf onkruid verwijderen. Hoe beter je het nu bijhoudt, hoe minder last je er in de volgende maanden van hebt. En hoe minder onkruid, hoe meer ruimte en voeding je moestuinplanten hebben!

 

Zoals je ziet is er genoeg te doen deze maand! Voordat ik afsluit nog een laatste tip voor moestuinierders met een kas: denk er aan dat je de deur of ramen van de kas open zet op warme dagen, anders wordt het al gauw te warm.

 

Veel plezier en succes deze maand!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.