Komkommers kweken in de moestuin

De komkommer is een jaarlijks terugkerende groente in mijn moestuin. Ik kweek ze graag omdat ik zelf gekweekte komkommers veel lekkerder vind dan komkommers uit de winkel. Wil jij ook je eigen komkommers kweken? In deze blog vertel ik je alles over het zaaien, kweken en oogsten van komkommers. Ook geef ik je tips om je oogst te vergroten. 

Verse komkommers uit de moestuin

Komkommers zaaien

Rond half april kan je beginnen met het binnen voorzaaien van de komkommer. Eerder beginnen lukt niet, omdat komkommers geen vorst kunnen verdragen. Komkommers ontkiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Ik zaai komkommers zelf voor in een Rootrainer of P9 potje. Komkommers groeien namelijk best snel en zo hebben de wortels genoeg ruimte om te groeien. Zaai de komkommerzaden ongeveer 1,5 centimeter diep. Tip: stop het zaadje verticaal in de grond, met het puntje omhoog. Zo voorkom je dat het zaadje gaat rotten. 

 

Wanneer kan je komkommers uitpoten? 

Als de komkommer minimaal vier echte bladeren heeft en minstens vijftien tot twintig centimeter groot is, kan hij in de moestuin worden uitgepoot. Maar voordat je dat kan doen, moet je de komkommers eerst aan het temperatuurverschil laten wennen door ze af te harden. Buiten uitplanten doe je altijd na 15 mei, omdat dan de kans op vorst zeer klein is. Blijf rond deze tijd altijd het weerbericht in de gaten houden, het komt een enkele keer voor dat er na 15 mei toch nog nachtvorst is.  

 

De beste plek om komkommers te kweken

Komkommers kunnen het beste worden gekweekt op een plek waar het lekker warm is. Dat is bijvoorbeeld in een kas, of op een zonnige plek in de moestuin. De komkommer heeft minimaal zes tot acht zonuren per dag nodig. 
Houd er ook rekening mee dat de komkommer een rankende plant is. Zorg er daarom voor dat de komkommer bij een regelwerk omhoog kan klimmen, of dat er voldoende ruimte is om over de grond te groeien. 

 

Goede buren en slechte buren van komkommers

Komkommers kun je niet naast elke soort groente zetten. Sommige groentes gedijen niet goed naast de komkommer, dit zijn de slechte buren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardappels, aardbeien, courgettes, radijzen en tomaten. 
Andere soorten doen het juist wel goed naast de komkommer, dit zijn de goede burenDeze groenten kan de komkommer wel tolereren: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij en uien. 

 

Hoe krijg je veel komkommers?

Om veel komkommers te kunnen oogsten, moet je de komkommerplant goed bemesten. Dit kan je doen met bijvoorbeeld vloeibare voeding of een dikke laag compost. 
Voor een grote oogst is niet alleen de bemesting belangrijk, maar ook de bevruchting. Voordat de komkommer vruchten gaat maken, moet de vrouwelijke bloem bestoven worden door de mannelijke bloem. In de natuur vindt de bestuiving plaats door insecten, maar je kan de komkommer ook zelf bestuiven. Dit kan je doen door met een kwastje het stuifmeel van de mannelijke bloemen tegen de stamper van de vrouwelijke bloem te strijken. Je kan dit het beste 's morgens doen, omdat het stuifmeel dan het meest vruchtbaar is. 
Hieronder zie je een voorbeeld van beide bloemen. Links de vrouwelijke bloem, hier zie je een kleine verdikking in de steel. Rechts de mannelijke bloem, deze heeft een langere steel zonder verdikking. 

Vrouwelijke en mannelijke bloemen van komkommer

Wanneer kan je de komkommer oogsten?

Niet alle komkommersoorten worden even groot. Een snackkomkommer wordt niet groter dan twaalf tot vijftien centimeter, maar een Chinese slang kan bijvoorbeeld wel dertig centimeter groot worden. De Marketmore zit daar net tussenin, deze wordt ongeveer twintig centimeter groot. Kijk dus goed welke soort je hebt en beslis voordat je gaat oogsten of de komkommer er goed uit ziet. 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?
Courgette - tips om je oogst te vergroten
Wat kan je in de moestuin doen in april?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.