Wat kan je zaaien in juni?

Je kan nog van alles zaaien in de maand juni. In dit artikel hebben we drie groentes uitgelicht die in juni nog gezaaid kunnen worden. 

Raap


Een bijzondere groente die je deze maand nog kan zaaien is de raap. Je komt de raap bijna niet meer in de winkel tegen, want ze worden vrijwel alleen nog door hobby moestuinierders verbouwd. De raap is een bolvormige knol die ongeveer net zo groot is als een biet. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten. Als de rapen vroeg oogst zijn ze nog mals van smaak. Het is lekker om ze te stomen en om ze toe te voegen in een rauwkostsalade. 

Je kan de raap op de uitgekozen plaats in de volle grond zaaien met een rijafstand van ongeveer 25 tot 30 centimeter.  Je kan later eventueel nog iets uitdunnen. Wanneer je de raap in juni zaait, kunnen de knollen in augustus worden geoogst. 

 

Boerenkool

 

In Frankrijk heet boerenkool 'chou frisee', kool met krulletjes. Erg toepasselijk, want de bladeren van boerenkool hebben krullen aan het uiteinde van de bladeren. Je kan de boerenkoolzaden deze maand zaaien, om in de winter te kunnen genieten van een heerlijke stamppot! 

Boerenkool kan deze maand het beste buiten op een zaaibed worden gezaaid. Na het ontkiemen kunnen de plantjes na zo'n vijf á zes weken worden uitgeplant op de plaats van bestemming. Oogst de boerenkool nadat de eerste nachtvorst eroverheen is geweest. De boerenkool is namelijk zoeter van smaak na een beetje vorst, omdat het zetmeel in de bladeren wordt omgezet in suikers. 

Japanse Tatsoi

 

Tatsoi is een Aziatische bladgroenten met stevige groene bladeren. Het heeft veel weg van spinazie, maar tatsoi is geen bladgroente zoals spinazie, maar tatsoi behoort tot de koolsoorten. Tatsoi is eigenlijk een mini-variant van de bekende paksoi waarvan je de blaadjes kunt eten.

Je kunt tatsoi net als spinazie rauw of kort verwarmd eten. Tatsoi heeft een licht kruidige koolsmaak en is ook geschikt als basis voor salades of in wokgerechten. Het is lekker om tatsoi te combineren met sojasaus en gember. 

Zaai de tatsoizaden deze maand buiten op een zaaibed. Na opkomst kan je de plantjes uitplanten op de plaats van bestemming. Tatsoi kan ongeveer anderhalf maand na het uitplanten worden geoogst. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.