Zes dingen die je in juni kan doen in je moestuin

Juni is een maand waarin er veel gebeurt in de moestuin. De moestuin raakt voller en voller en er zijn steeds meer groentes klaar om te oogsten. Er is dus genoeg te doen deze maand. In deze blog deel ik zes dingen die je in je moestuin kan doen in juni

Moestuinbak met vakken

1. Geef je tomaten voeding

Als je tomaten bloemen maken, is het tijd om ze voeding te geven. Ik geef mijn tomaten biologische Cellmax bloom om een boost te geven aan de planten, zodat ze nog meer en grotere tomaten geven. 

 

2. Bestuif je courgette

Voordat je courgettes kan oogsten, moeten de vrouwelijke bloemen worden bestoven met het stuifmeel van een mannelijke bloem. Vaak gebeurt dit vanzelf door de wind of rondvliegende bijen, maar als je maar één courgetteplant hebt staan, is het soms wat lastiger. Je kan de natuur een handje helpen door zelf de vrouwelijke bloem te bestuiven. Lees alles over het bestuiven van courgettes in Courgette - tips om je oogst te vergroten

 

3. Snoei munt en citroenmelisse

Snoei je munt en citroenmelisse terug tot ongeveer vijf centimeter boven de grond. Dit zal de plant verjongen en de groei stimuleren. De blaadjes die je hebt geoogst kan je gebruiken om bijvoorbeeld thee van te maken. Je kan ze ook met water invriezen of laten drogen. 

 

4. Poot late aardappels

Begin juni is het laatste moment waarop late aardappels kunnen worden gepoot. De plantafstand is afhankelijk van de aardappelsoort die je hebt uitgezocht, maar houd minimaal 45 centimeter aan. Als de aardappelplanten ongeveer tien centimeter boven de grond uit komen, kunnen ze worden aangeaard. Het water loopt zo beter weg en daarmee verklein je de kans op ziektes. 

 

5. Mulchen

Met mulchen wordt bedoeld dat je de bodem rond je moestuinplanten afdekt met organisch materiaal. Dit kan je bijvoorbeeld doen met houtsnippers of gemaaid gras. Zo zorg je ervoor dat de grond het vocht beter kan vasthouden en minder snel uitdroogt. Een bijkomend voordeel is dat het organisch materiaal voeding aan de bodem geeft.

 

6. Water geven

Door de stijgende temperatuur groeien de moestuinplanten erg snel deze maand. Maar naarmate het warmer wordt, droogt de grond ook sneller uit. Geef daarom op tijd water als dat nodig is. Vooral de grond in potten droogt erg snel uit. Water geven doe je het beste 's ochtends, omdat de moestuinplanten dan overdag de tijd hebben om het water op te kunnen nemen. Geef water onder aan de plant, zo dicht mogelijk bij de wortels. En let er op dat je geen water over de bladeren giet, omdat deze kunnen verbranden door de zon.

 

Nog een laatste tip voor moestuinierders met een kas: let op dat de planten in je kas niet verbranden door de felle zon. Je kan je planten beschermen door een klimplant zoals siererwt of klimcourgette over je kas heen te laten groeien.

 

Heb je vragen of andere tips? Laat het weten in de reacties! Veel plezier in de moestuin deze maand! 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Wat kan je zaaien in juni?
Courgette - tips om je oogst te vergroten
Je moestuin aantrekkelijk maken voor bijen: vijf tips

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.