Vijf dingen die je in juni kan doen in je moestuin

Juni is een maand waarin er veel gebeurt in de moestuin. Mijn moestuin raakt steeds voller en ik kan al regelmatig oogsten. Door de stijgende temperatuur groeien de moestuinplanten erg snel deze maand. Maar door de warmte droogt de grond ook snel uit, dus geef op tijd water als dat nodig is. Vooral de grond in potten droogt erg snel uit. Water geven doe je het beste 's ochtends, omdat de moestuinplanten dan overdag de tijd hebben om het water op te kunnen nemen. Geef water onder aan de plant, zo dicht mogelijk bij de wortels. En let er op dat je geen water over de bladeren giet, omdat deze kunnen verbranden door de zon. Naast je moestuin water geven, deel ik nog vijf andere dingen die je in je moestuin kan doen deze maand. 

 

1. Geef je tomaten voeding

Als je tomaten bloemen maken, is het tijd om ze voeding te geven. Ik geef mijn tomaten biologische Cellmax bloom om een mooie boost te geven aan de planten, zodat zo nog meer en grotere tomaten geven. 

 

2. Bestuif je courgette

Voordat je courgettes kan oogsten, moeten de vrouwelijke bloemen worden bestoven met het stuifmeel van een mannelijke bloem. Vaak gebeurt dit vanzelf door de wind of rondvliegende bijen, maar als je maar één courgetteplant hebt staan, is het soms wat lastiger. Je kan de natuur een handje helpen door zelf de vrouwelijke bloem te bestuiven. Hoe je dit kan doen heb ik uitgelegd in mijn blog over de courgette

 

3. Snoei munt en citroenmelisse

Snoei je munt en citroenmelisse terug tot ongeveer vijf centimeter boven de grond. Dit zal de plant verjongen en de groei stimuleren. De blaadjes die je hebt geoogst kan je bijvoorbeeld gebruiken voor thee. Je kan ze ook met water invriezen of laten drogen. 

 

4. Poot late aardappels

Begin juni is het laatste moment waarop late aardappels nog kunnen worden gepoot. De plantafstand is afhankelijk van de aardappelsoort die je hebt uitgezocht, maar houd minimaal 45 centimeter aan. Als de aardappelplanten ongeveer tien centimeter boven de grond uit komen, kunnen ze worden aangeaard. Het water loopt zo beter weg en daarmee verklein je de kans op ziektes. 

 

5. Mulchen

Met mulchen wordt bedoeld dat je de bodem rond je moestuinplanten afdekt met organisch materiaal. Dit kan je bijvoorbeeld doen met houtsnippers of gemaaid gras. Zo zorg je ervoor dat de grond het vocht beter kan vasthouden en minder snel uitdroogt. Een bijkomend voordeel is dat het organisch materiaal voeding aan de bodem geeft.

 

Nog een laatste tip voor moestuinierders met een kas: let op dat de planten in je kas niet verbranden door de felle zon. Dit kan je bijvoorbeeld doen door vliesdoek voor de ramen plaatsen. Of laat een klimplant zoals een siererwt over de kas heen groeien.

 

Heb je vragen of andere tips? Laat het weten in de reacties! Veel plezier in de moestuin deze maand! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.